Nyíregyháza

2020.11.25. 14:21

Csapatként segítenek az angyalok

A több mint 3100 taggal rendelkező csoport megmutatta, mennyi angyal van Szabolcs megyében.

Forrás: Szabolcsi Angyalok

A koronavírus-járvány első hulláma alatt több civil kezdeményezés is indult, hogy támogassák az egészségügyi dolgozókat, akik nap mint nap erejükön felül teljesítenek. Az „Etesd és pihentesd a dokit” mozgalmak alulról szerveződő civil kezdeményezések, tagjai a tavaszi karanténidőszak alatt azon fáradoztak, hogy a „frontvonalban harcolókat” meleg étellel lássák el, és üres lakásokat ajánlottak fel nekik, hogy a járványhelyzetben családjuktól távol is biztosított legyen a pihenésük. A mozgalmak a második hullám idején sem tétlenkednek, megyénkben is elindult tavasszal egy hasonló kezdeményezés. A Szabolcsi Angyalok célja, hogy összehozza a segítő szándékú embereket a megyei kórház illetékeseivel és a nehéz helyzetben lévőkkel, hogy a felajánlások a járványhelyzetben is eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A kezdeményezés ma már kinőtte a kezdeti célt, s az egészségügyi dolgozók mellett anya- és gyermekotthonokat, családsegítő szervezeteket is támogatnak. A csoport munkájáról az alapítóval, Rácz Anikóval beszélgettünk.

A csapatmunka a siker kulcsa

Rácz Anikó Ausztriában él és dolgozik, a koronavírus-járvány kirobbanásának hírére elhatározta, tesz valamit az itthoniakért.

– Tudtam, hogy sokan segítenének, de nehezen jutnak el oda, ahol szükség van a támogatásra, ezért a csapattal összekötjük a felajánlókat a célcsoporttal. Vérnyomásmérőt, tartós élelmiszert és még sok egyebet juttattunk már célba. Tavasszal a nyíregyházi mentőállomásnak segítettünk: megtudtuk, hogy mosógépre lenne szükségük, mivel nehezen tudták megoldani a munkásruhák tisztítását. Már másnap csörgött a telefonom, egy baráti társaság jelezte, hogy megvették a gépeket. Nagyon szívmelengető volt, hogy a „kis” emberek a semmiből segítenek másoknak – ismertette az első sikereket Rácz Anikó, majd hozzátette: a csoportnak mintegy 3100 tagja van, és bár eleinte nehéznek tűnt az adományokat a távolból koordinálni, mindenki rugalmas, és segít a célba juttatásban.

– Minden eredmény a csapatmunkának köszönhető, van egy erős törzsgárdánk, rájuk bármikor támaszkodhatok. Nincs olyan feladat, amit ne lehetne megoldani. A kórházi dolgozók keveset kérnek, minden segítségnek örülnek, de úgy gondolom, most még jobban kell őket támogatnunk, mint tavasszal – hívta fel a figyelmet a csoport alapítója.

Nem pénztárca kérdése

Rácz Anikó elmondta, fontosak számukra a visszajelzések, és sokan hálásak a munkájukért.

– A kórház vezetőivel is kapcsolatban állunk, így minden adomány jó helyre kerül. Büszkén mondhatom, hogy kinőttük a kezdeti célokat, a jövőben még szélesebb körnek akarunk segíteni: gyerek- és anyaotthonokat, a Család- és Gyermekjóléti Központot is támogatjuk – avatott be a tervekbe Rácz Anikó, akitől azt is megtudtuk, sok család szorul segítségre az ünnepek előtt, de az ő felkarolásuk nagy odafigyelést igényel, mert sajnos sok a visszaélés.

– Sajnos, volt olyan illető, aki továbbadta a kapott adományokat, ezért folyamatosan ellenőrizzük a felajánlások útját. Minden segítség jól jön, ez nem pénztárca kérdése, hiszen sokaknak egy apróság is óriási örömet okoz. Nagyon hálás vagyok minden segítőnknek, a csoportunk megmutatta, hogy mennyi angyal van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – zárta gondolatait Rácz Anikó.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában