Nyíregyháza

2020.11.25. 17:30

Etikett a videókonferenciákon

A koronavírus-járvány miatt egyre elterjedtebbek a videókonferenciák – a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál szerzett tapasztalatok sokak számára hasznosak lehetnek.

A 2020-as év mindenki számára ismeretlen területek felfedezését hozta, ide sorolhatjuk az online kommunikáció eszközeként egyre inkább előtérbe kerülő videókonferenciákat. Akár baráti, családi vagy munkahelyi videókonferencián veszünk részt, vannak olyan szabályok, elvárások, amelyeket mindenkinek érdemes szem előtt tartania.

Kezdjük az egyik legfontosabbakkal, a technikai kérdésekkel! Ha meghívót kapunk egy videókonferenciára vagy magunk kezdeményezzük, érdemes felkészülni, megvizsgálni a technikai lehetőségeinket – működik-e a számítógépen az adott szoftver, rendben van-e a webkameránk, a mikrofonunk, illetve fejhallgatónk vagy hangszóróink -, hiszen

elég kellemetlen, amikor egy konferenciát azzal kezdjük, hogy az eszközeinket próbáljuk működésre bírni.

A technikai eszközök mellett fontos a helyszín megválasztása is, érdemes odafigyelni arra, hová helyezzük el a kameránkat – a természetes fény vagy lámpa minket világítson meg és ne a kamerába irányuljon -, hogyan jelenünk meg a képen: nem kell öltöny vagy kosztüm, de

ha véletlenül fel kell állni a kamera előtt, ne érjen senkit meglepetés.

Próbáljuk meg a háttérben a zajokat minimálisra csökkenteni! Kapcsoljuk ki a rádiót, a tv-t és csendesítsük le a kollégákat vagy a családtagokat, mert kellemetlen, amikor a másik fél a háttérben folyamatos duruzsolást hall. Nagy segítség lehet néhány szoftvernél a zajszűrő bekapcsolása.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a háttérben valami semleges dolog legyen, és ne az kösse le a partnerünk figyelmét. Amennyiben többszereplős videókonferencián veszünk részt, ügyeljünk, hogy egyszerre csak egy ember beszéljen. Jó megoldás, ha csak az előadó mikrofonja aktív, a többieké ki van kapcsolva.

Számos program kínál megoldásokat arra, hogyan tudunk jelezni a másik fél számára, de

legjobb egy többszereplős konferenciánál egy moderátor kinevezése.

Amennyiben a konferenciáról videó- vagy fényképfelvételt készítünk, erről tájékoztassuk a résztvevőket – nem csak az etikett miatt! Ha odafigyelünk ezekre az irányelvekre, nemcsak hasznosan, de kellemesen is telhetnek a videókonferenciák.

Forrás és fotó: FETIVIZIG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában