járványhelyzet

2020.11.03. 17:30

Feröer szigeteken nagy a nyugalom

A Norðragøtában élő Nagy Zsuzsanna szerint a feröeriek nagyon vigyáznak egymásra.

Norðragøtai látkép, a településen eredményesen védekeznek a járvány második hullámában

Fotó: AFP

Amikor március végén először beszélgettünk a Feröer szigeteki Norðragøtában élő Nagy Zsuzsával, a Dániához tartozó 49 ezer lélekszámú országban 92 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Nincs halálos áldozat

– Most 16 pozitív esetet tartanak nyilván, és ez a szám napok óta nem változik – mondta Zsuzsa, amikor ismét érdeklődtünk, milyen a járványhelyzet a szigetországban. – Nyáron volt egy nagyobb hullám. Egy fiatal pár külföldről érkezett Feröerre megtartani az esküvőjüket. Nem tudták, hogy megfertőződtek a vírussal, és a násznépből közel negyvenen elkapták a Covidot. Pár nappal később július 29-én volt a feröeri államalapítás ünnepe, ott ezek az emberek másokat is megfertőztek, de heteken belül sikerült visszaszorítani az esetszámot. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy a feröeriek nagyon fegyelmezettek. Ha valaki bármilyen tünetet észlel magán, azonnal jelenti is, és elkezdődik a tesztelés. Nálunk minden Covid-teszt ingyenes. A mintavételekkel egy időben elkezdődik a kontaktkutatás, a pozitív mintát produkálókat a családtagjaikkal együtt megkérik, vonuljanak önkéntes karanténba, és legalább hat napig lehetőleg ne hagyják el a házukat. A hatodik napon újabb mintavétel van, és miután pár óra alatt megvan az eredmény, hamar kiderül, fenn kell-e még tartani az önkéntes elvonulást.

Mindenki nagyon komolyan veszi a vírusveszélyt, minden bolt, közintézmény, étterem előtt kézfertőtlenítőket helyeztek el, és kérni sem kell senkit ezek használatára. A maszkviselés teljesen természetes dolog, senkit nem kell erre figyelmeztetni. Talán ezeknek is köszönhető, hogy Feröeren nem terjed olyan ütemben a fertőzés, mint ahogy más országokban. Aminek még szintén nagyon örül mindenki az országban, hogy a járvány kezdete óta senki sem vesztette életét a vírus miatt.

Happy Feröer

Nagy Zsuzsa hangján érezni lehetett a vidámságot.

– Tulajdonképpen Feröer most egy nagyon „happy” hely, az itteniek hatalmas közös sikerként élik meg, hogy féken tudjuk tartani a vírus terjedését. Ennek van egy elég egyszerű oka is. A szigeteket csak repülővel vagy hajóval lehet elérni. A légi úton érkező külföldieket a repülőtéren azonnal letesztelik. A feröeriekkel ellentétben nekik fizetni kell a tesztért, nagyjából 16 ezer forint értékű koronát, mondván, ha valakinek van repülőjegyre pénze, legyen erre is. Miután az eredmény pár órán belül megvan, értesítik az érintetteket, szükség van-e egyéb intézkedésre. A hajóval érkezőktől még a kompra szállásnál Dániában vesznek mintát. Miután a hajóút hozzánk 36 órán át tart, ezért már ott a kompon kiderül, van-e az utasok között Covid-pozitív, így az esetleges fertőzötteket már ott el lehet különíteni.

Nagy Zsuzsa elmondta, a hajóút hosszától nem kell megrémülni, hiszen a kompon több étterem, mozi, wellness, kávézó, bár szolgálja az utasok kényelmét.

A látogatás elmaradt

– Mi is inkább hajóval szeretünk hazalátogatni nyaranta, mert igaz, hogy így hosszabb az út, hiszen Dániából még Magyarországra is el kell autózni, de így költséghatékonyabb és látványosabb is az utazás. Idén a nyári látogatás elmaradt, mert nem lehetett tudni, melyik országokon utazhatunk át, ezenkívül édesanyámat is kímélni akartuk a járványhelyzet miatt. Nagyon remélem, hogy jövőre már nem leszünk ekkora veszélyben, és a családdal haza tudunk menni, hiszen a rokonainkat és az ottani barátainkat csak ilyenkor tudjuk meglátogatni, mert akármennyire is jó most Feröeren élni a nagy nyugalomban, de ők is az életünk részei, és hiányoznak.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában