szemétből érték

2020.11.19. 07:00

Hulladékból műalkotás

Az óvodásokat és alsó tagozatos kisdiákokat szólítja meg a megyei könyvtár akciója.

Forrás: shutterstock

Újságpapírból kosarat, PET-palackból kaspót, nyomdát, perselyt, gumiabroncsból vidám kerti díszítést készíthetünk, s nem kell hozzá más, csak némi szabadidő és kreativitás. A járványhelyzet miatt sajnos egyre több van az előbbiből, így már csak a fantáziánk szabhat határt az alkotókedvnek. Motivációból ugyanis nincs hiány: a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – csatlakozva az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz – alkotópályázatot hirdet óvodás és alsó tagozatos kisdiákok részére Gondold újra! címmel.

Könyvcsomagot nyerhetnek

Arra kérik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő gyerekeket, hogy gyűjtsék össze az otthonukban fellelhető, újrahasznosítható hulladék anyagokat, és készítsenek szép, érdekes, hasznos tárgyakat. A többi már a felnőttek dolga: készítsenek jó minőségű, nagy felbontású képeket a remekművekről, majd küldjék el azokat november 27-éig a könyvtár e-mail-címére. A levélben tüntessék fel az alkotások címét, a gyermek nevét, életkorát, óvodája, iskolája címét és a felhasznált alapanyagokat.

A beérkezett pályamunkákat a megyei könyvtár zsűrije bírálja, s december 3-án hirdetnek nyerteseket. A legügyesebb munkák beküldői könyvcsomagot kapnak.

A pályázat apropójául szolgáló Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket, és felhívja a figyelmet az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód jelentőségére. A kampányt minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. Az akcióhoz bárki csatlakozhat a magánszemélyektől az oktatási intézményeken, civil szervezeteken át az államigazgatási szervekig.

Egyre népszerűbb

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét remek lehetőség közösségek számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére – és ne csak egy héten keresztül.

Az European Week for ­Waste Reduction nemzetközi akció­jához 2012-ben csatlakozott először Magyarország. A kezdeményezés egyre népszerűbb hazánkban, tavaly 411 programot szerveztek országszerte a hulladékcsökkentési hét részeként, melynek minden évben van egy kiemelt témája. Az idei fókuszában a gyártás során keletkezett hulladékok állnak, amiket nem láthatunk a termék vásárlásakor – olvasható az akció honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában