Véradók napja

2020.11.28. 11:20

Jelezte a szervezete: vért kell adnia

Az ünnepélyes központi díjátadó elmaradt, de a donorokról nem feledkeztek meg.

20201013 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Nyíregyházi Egyetemen közös szervezésében két napos véradást tartottak.

Fotó: Sipeki Péter

A magyar véradók ünnepnapja november 27-e immár 1988 óta. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a donorok tiszteletére ekkor tartja a véradók napi központi rendezvényét a fővárosban.

Az idén a koronavírus-járványhelyzet rátelepedett erre a programra is, természetesen elmaradt, így a véradásszervezésben tevékenykedőket, a véradóbarát munkahelyeket, a vér­adó mozgalom támogatóit és a sokszoros véradókat nem a hagyományos formában díjazták. A Magyar Vöröskereszt a honlapján tette közzé a 69 idei díjazott listáját és rövid méltatását.

Egyetemes szükséglet

Az Országos Vérellátó Szolgálat a vírushelyzetben a segíteni akaró gyógyultak jelentkezését is várja. Ugyanis a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növeléséért még több vérplazmára lenne szükség a gyógyult betegektől.

A különleges plazmadonorok mintavételei azonban azt mutatják, hogy a hatásos készítményhez szükséges ellen­anyagszint átlagosan tíz jelentkezőből csupán kettőnél megfelelő. Kérnek minden korábban PCR-pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személyt, hogy mielőbb jelentkezzen mintavételre. Ehhez előzetesen nem kell bejelentkezni, csak a Covid-záró­jelentést kell magukkal vinniük.

– A biztonságos, ellenőrzött vér egyetemes szükséglet a világ bármelyik táján. Nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, létfontosságú a veszélyhelyzetek idején. Azért, hogy hazánkban megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre, folyamatos az igény az önkéntes véradók önzetlen segítségére.

A donorok megbecsüléséről az idén sem feledkezünk meg: személyesen keressük fel őket, vagy a soron következő véradások alkalmával fejezzük ki hálánkat

– mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének elnöke.

A vér­adások hazai szervezéséért az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közösen felel. Amióta fennáll a veszélyhelyzet, az intézeti és a rendkívüli véradó helyszíneken fokozott biztonsági előírások mellett várták a vér­adókat, több helyen online időpontfoglalással is könnyítették a tervezést.

– Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. A véradásokat a járványra tekintettel továbbra is fokozott biztonsági intézkedések mellett tartják. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés vérátömlesztéssel nem adható tovább, éppen ezért nincs koronavírusos szűrés a véradásokon.

Beépült az életébe

A nyíregyházi Kiss Csaba 124 alkalommal adott vért, ami megsüvegelendő mutató. A 63 esztendős, csupa szív ember a génjeiben hordozza a segítségnyújtást.

Fotó: Kiss Csaba archívuma

– Édesapám példája lebegett előttem, hiszen ő is több mint százszoros véradó volt. Akkor lettem először donor, amikor Nagykanizsán katonáskodtam, de nem a jutalomszabadság vezérelt, azt igénybe sem vettem. A rendszeres vér­adás fokozatosan beépült az életembe. Idővel a szervezetem jelezni kezdte, hogy beindult a vérképzés, és aktuális a következő véradás. Olyan ez, mint a pavlovi reflex, csak fordítva – fejtegette a prémiumkategóriás gyógykészítményekkel foglalkozó cég kunmadarasi születésű irodavezetője.

Fiatal koromban az egészségügyben dolgoztam, a saját szememmel láttam, hogy mennyire fontosak a vérkészítmények

– árulta el.

Vasat kaptak ajándékba

Kiss Csaba nem csak önzetlenül ad(ja a vérét), hanem praktikus javaslatokkal is előrukkolt.

– Hajdanán a sokszoros véradók soron kívüli ellátásban részesültek az orvosi rendelőkben és az SZTK-ban. Most is el tudnék képzelni ilyet. Hatalmas megbecsülésnek tartanák ezt a donorok. Szintén régen évi két-három alkalommal vaskészítményt kaptunk azért, hogy ideális legyen a hemoglobinszintünk. Ehhez képest most ezt mi vesszük meg. Tudom, retró ez már, de szimpatikus újítás lehetne – viszont mindkettő életszerű ma is, és újbóli bevezetésükkel biztosan többen nyújtanák segítség­adásra karjukat.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában