Keresztnevek

2020.11.23. 14:00

Most már Nurszultánnak, Fahéjnak, Csikónak vagy Balzsamnak is hívhatod a gyermeked!

Az utónévkönyv legutóbbi frissítése után 4261 névből választhatunk gyermekünknek.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A lista legutóbbi frissítése után 4261 névből választhatunk gyermekünknek keresztnevet.

Nyíregyháza. A névválasztás a babavárás egyik legizgalmasabb része, a döntés pedig nagyon nehéz: a gyerek kaphatja valamelyik szülő nevét, hogy tovább éljen a hagyomány, az utónévnek passzolni kell a vezetéknévhez, és az sem mindegy, milyen könnyen becézhető.

Felelős döntés

Nemcsak nehéz, de felelős döntés is a névválasztás, hiszen egy rosszul megválasztott névvel gyermekünknek hosszú évekre kellemetlenséget okozhatunk. A név­adás szabályairól dr. Minya Károly nyelvésszel, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettesével beszélgettünk. Elmondta, ügyeljünk arra, hogy a keresztnév ne legyen azonos a családnévvel, például a Ferencz Ferenc furcsán hat.

– Az sem ideális, ha a vezetéknév és az utónév azonos magánhangzókat tartalmaz: a Görög Ödönhöz hasonló alakok nagyon egybecsengenek, kissé humoros hangzást adnak a névnek. Nagyon fontos, hogy a nevek ne alkossanak komikus szókapcsolatokat. A Földi vezetéknévhez ne válasszuk az Eper utónevet, de a Boros vezetéknév és a Tea keresztnév is megmosolyogtató lehet, gyermekünket viszont egy életen át elkíséri.

A nyelvésztől megtudtuk, Magyarországon a névadást törvény szabályozza.

– Egy gyermek maximum két utónevet kaphat, a fiúknak fiú, a lányoknak lánynevet kell adni. Az idegen nevek csak fonetikus átírásban alkalmazhatók, gondoljunk a külföldi Jennifer névre, melyet hazánkban Dzsenifer alakban írunk.

Az utónévlista novemberi frissítése után immár 4261 névből válogathatunk csemetéknek. A választék bőséges, mégis minden hónapban érkeznek újabb névjavaslatok az MTA szakembereihez.

Bőséges a választék

Dr. Minya Károly elmondta, az új javaslatokkal a szülők általában kreativitásukat vagy érzelmi kötődésüket fejezik ki egy tárgyhoz vagy helyhez.

– Sokszor elrugaszkodottak ezek a nevek, ezért figyelmeztetni kell a szülőket, hogy fontolják meg a névválasztást, hiszen gyermeküknek később ez sok kellemetlenséget okozhat.

Az új nevek között szerepel a Balzsam, a Búzavirág és a Fahéj is, de a fiúnevek listája is bővült az idén. Három év múlva az óvodás névsorolvasáson felcsendülhet a Csikó és a Nurszultán is. Furcsaságok az idén is vannak: sokan emlékeznek még a néhány évtizede hódító kocka csokoládéra, mely 2020-tól anyakönyvezhető utónévként tér vissza, jövőre már a kis Melbákkal is találkozhatunk a játszótereken.

Az MTA sokat segít a nevek kiválasztásában, hiszen az oldalán utónévkereső is van. Beírhatjuk, milyen szótagszámú nevet szeretnénk, szűkíthetjük a neveket az eredetük szerint, sőt akár kizárólag virágnevekre is kereshetünk. Ha pedig valakinek kevés lenne a több mint négyezer utónév, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságánál kérvényezheti új név felvételét.

Dr. Minya Károlytól megtudtuk, az újabb nevek ajánlása nagyon népszerű. – A szülők szeretnének egyedi nevet adni a gyermeküknek, nekik is tetszenek az újdonságok, és azt se felejtsük el, hogy a török sorozatok mekkora ötletforrást jelentenek.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában