aprónyomtatvány

2020.11.04. 13:13

Röplapokon a történelem

A röplapokból a forradalom minden mozzanata tetten érhető.

Ízelítő a gyűjteményből

Fotó: OSZK

„1956 – történelem röplapokon” címmel újabb, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető digitális tartalomszolgáltatással jelentkezett az Országos Széchényi Könyvtár. Az október 23-án elindított adatbázis a forradalom és szabadságharc idején keletkezett röplapokból és szöveges plakátokból kínál bőséges válogatást. Voltak olyan történelmi korszakok, hirtelen változásokat hozó időszakok, amelyeknek szükségszerű produktumai a szerény eszköztárral, gyorsan előállítható és terjeszthető kisnyomtatványok voltak, amelyek segítségével az események szinte teljes históriája tetten érhető.

Az Országos Széchényi Könyvtárban 1956-ban megalakult Ideiglenes Nemzeti Bizottmány gyűlésén Hankiss Elemér vetette fel a forradalommal kapcsolatos aprónyomtatványok, dokumentumok gyűjtésének, archiválásának szükségességét. A kezdeményezés hatására felhívás jelent meg a sajtóban, amely leszögezte, hogy világviszonylatban is egyedülálló lesz ez a gyűjtemény. „Nem késői történetírók, hanem a történelmet alakító nemzet önmaga számol be itt azokról a küzdelmekről, melyeket saját maga és az emberiség jövőjéért vívott.”

Stencil és játéknyomda

A kezdeményezés hatására a könyvtár dolgozói és azok a magánszemélyek, akik fontosnak érezték e dokumentumok megőrzését, megkezdték a forradalom anyagának összegyűjtését. Akadtak, akik névtelen csomagként a küszöbre helyezték vagy ajándékként adták a kordokumentumokat a könyvtárnak, mások pénzért kínálták a birtokukban lévő kincseiket. E speciális állományegység napjainkra mintegy másfél ezer dokumentumot foglal magában, amelyek az 1956-os forradalom és szabadságharc során, illetve az azt követő hónapokban keletkeztek. A forradalom és szabadságharc október 23-ától november 4-éig tartó időszakából több mint ötszáz aprónyomtatvány származik. A később keletkezett dokumentumokat részben az ellenállás, részben a megtorlás érdekében adták közre. A forradalom első két napjából kizárólag röplapok maradtak fenn. Nem csupán a budapesti, de a vidéki eseményeket is jól dokumentálják a különböző városokban előállított kisnyomtatványok. A dokumentumok többségét nyomtatták, de van közöttük stencillel, írógéppel, illetve játéknyomda betűivel és kézírással készült darab is. Több mint ezer röplap, valamint több mint háromszáz szöveges plakát található közöttük. Az adatbázis elérhetősége: https://plakattar.oszk.hu/1956-tortenelem-roplapokon/.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában