Koronavírus

2020.11.07. 15:30

Új egységek hadra fogva

Elsősorban a helyes betegút kiválasztásában segíti a gyorsteszt a mentősöket.

Nagy a teher a mintavételező csapatokon

Forrás: MTI-ARCHÍV / BALOGH ZOLTÁN

Fotó: Balogh Zoltán

Péntekre 4709 újabb koronavírusos beteget diagnosztizáltak itthon, napról napra meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, így egyre nagyobb teher nehezedik a mentőszolgálatokra is.

– Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) a háziorvosoktól beérkező PCR-mintavételi megrendelések száma. A kezdeti néhány száz után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer igénylés futott be az OMSZ-hez, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is – mondta el lapunknak Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette, hogy a mintavételi tevékenységet az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésre álló többletkapacitással végzik el.

– Annak érdekében, hogy minden mintavételi megrendelést gyorsan tudjunk teljesíteni, a Belügyminisztérium közreműködésével újabb mintavételi egységeket állítottunk be országszerte, amiknek az elosztása a napi aktuális szükségletekhez igazodik – tudtuk meg a szóvivőtől, aki nem tért ki arra, hogy ez régiónként, megyénként konkrétan mit jelent.

A mintavételi kapacitások növelése érdekében elindult az orvostanhallgatók egy csoportjának a képzése. – Az új egységek személyzetét felsőfokú egészségügyi iskolák végzős hallgatói alkotják, képzésük az OMSZ-nél kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra, a hallgatók önkéntes vállalása természetesen beleszámít tanulmányaikba – jegyezte meg a szóvivő.

A teszteredmény és a tünetek

Arra a kérdésre, hogy az úgynevezett antigéngyorstesztek, amiket a mentők a koronavírus kimutatására használnak, miben különböznek a PCR-tesztektől, a következő választ kaptuk: – Az elmúlt héten minden mentőautóba bekerült antigén típusú gyorsteszteket a mentők kizárólag a Covid–19-gyanús vagy -fertőzött betegek kórházi elhelyezésének során, a betegutak optimalizálására (cél a legmegfelelőbb gyógyintézet megválasztása) használják. A vizsgálat célja az, hogy a gyorsteszttel kimutatott pozitív eseteket közvetlenül a kijelölt Covid–19-ellátóhelyre szállíthassuk, ha az indokolt. Fontos tudni, hogy aki e szerint a vizsgálati módszer szerint negatív, de koronavírus-gyanús tüneteket produkál, azt továbbra is potenciálisan fertőző személynek tekintjük, azonban ekkor a Covid–19-gyanús (de nem megerősített) betegek ellátására kijelölt intézménybe szállítjuk, ahol a PCR-vizsgálatot is elvégzik a páciensen – magyarázta el az eljárás rendjét Győrfi Pál.

Hozzáfűzte azt is, hogy a korábban kijelölt mintavételi pontokra a háziorvosok közvetlenül is egyeztethetnek szűrési időpontot. A háziorvos az erre a célra létrehozott elektronikus felületen jelentkezhet be, az Országos Mentőszolgálat kijelölt mintavételi pontja a megyében Nyíregyházán is működik.

Óvják magukat, ahogy tudják

– Az új koronavírus-járvány kezdete óta az Országos Mentőszolgálat állománya másfél százalékának volt pozitív a koronavírustesztje. Nagy részük már túl van a fertőzésen. Kontaktként az állomány kevesebb mint egy százaléka van átmeneti karanténban. A járvány kezdetétől fogva szigorú eljárásrendek alapján végezzük munkánkat annak érdekében, hogy dolgozóinkat és betegeinket is a lehető legnagyobb mértékben megvédjük a fertőződéstől – felelte arra a kérdésre a szóvivő, hogy mennyi bajtársa esett ki a munkából a vírusfertőzés miatt, és mennyi időre volt szükség pótolni a hiányzó munkaerőt a szolgálatoknál.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában