szigorúan ellenőrzött vonatok

2020.12.11. 11:30

Akadékos utasnak jár a videó

A MÁVStart a már meglévő 108 testkamera mellé további 66 darabot telepített új helyszínekre: a Keleti pályaudvarra, Komáromba, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Füzesabonyba, Szegedre és Tapolcára. Ebből nyolcat a záhonyi térség kapott, így a súlyos atrocitások száma tovább csökkenhet.

MJ, MML

Forrás: MTI

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy egy Demecserből Nyíregyházára tartó vonaton megvertek egy jegyvizsgálót. „Komoly dolgot tettek...”, nyilatkozta a rendőrség a támadókról. A 20 éves férfinak és a 19 éves nőnek nem volt menetjegye. A kalauz le akarta őket szállítani a következő állomáson, ezért nem csupán tépték, ütötték a MÁV nődolgozóját, a férfi még le is fejelte. Hasonló esetek máshol is történtek az országban ezt megelőzően, például Tiszalúcon. Ott még a peronon vágták állon a vasúttársaság alkalmazottját.

Egy megbízható társ

Nyilvánvalóan ennek is köszönhető, hogy a MÁV-Start 2018 óta folyamatosan telepíti a testkamerákat a veszélyesnek számító vonalakon. De maradjunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ide, pontosabban Záhony térségébe decemberben 8 mobil rögzítő érkezett, tájékoztatta lapunkat a társaság. Mint hozzátették: a rendszerrel szemben komoly követelményeket támasztottak. A kamerák 100 százalékos feltöltöttséggel „indulhatnak” szolgálatba, 8 óránál is hosszabb videófelvételre kell hogy alkalmasak legyenek.

A tárolókapacitásuk sem kevés, 13 óra rögzített anyag fér rájuk.

Rendkívül nagy szükség van rájuk, amit a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott statisztikai adatok is bizonyítanak. Amíg 2018-ban még 123 esetben ért jegyvizsgálót támadás, ez a szám egy évre rá közel felére, pontosan 70-re esett vissza. Némiképp meglepő viszont, hogy utána az arányszám alig 8 esettel lett kevesebb, persze tegyük hozzá, hogy országszerte.

– Milliós utaslétszám mellett ez egy nagyon jó szám – hangsúlyozta Czine László vezető jegyvizsgáló is –, inkább azt mutatja, hogy sajnos akadnak még olyan agresszív, elvetemült személyek, akiket semmi, sem kamera, de még három rendőr se tartana vissza az erőszaktól. Biztos vagyok viszont benne, hogy a közeljövőben még ez a szám is drasztikusan csökkenni fog – tette egyértelművé. A fehérgyarmati, ám Mátészalkán dolgozó és 28 esztendeje szolgálatot teljesítő szakember szűk másfél éve is nyilatkozhatott már lapunknak. Akár a testkamerák nagykövetének is nevezhetnénk a megyében. Az országban a hozzájuk tartozó térségben tesztelték először az eszközöket 2018 tavaszán.

Lassan rendeződik a helyzet?

– Azóta errefelé gyakorlatilag nullára redukálódott a zűrös esetek száma – jelentette ki határozottan. Mivel nagyrészt egyedül végezzük a munkánkat, a bajban pillanatnyi segítségünk sincs, ezért is öröm, hogy amióta kameráink vannak, a legtöbbször mindenki tisztességesen viselkedik. Én be is szoktam jelenteni – pedig nem volna kötelező, hiszen a kocsik oldalán a piktogramok is mindenhol figyelmeztetnek erre –, ha felvételt készítek. Így nem fordulhat elő a bíróságon, hogy egy állítás és egy tagadás áll egymással szemben, és nem tudjuk bizonyítani az igazunkat. Egyébként a legutóbbi nyilatkozatom óta egyetlen rendhagyó esetem volt az idén augusztusban, ami feljelentéssel végződött. Az illető szörnyű állapotban, piszkosan szállt fel a vonatra, se szájmaszkja, se menetjegye. Hiába figyelmeztettem, hőbörögni kezdett. Nem állítom, hogy meg akart ütni, de olyan hevesen hadonászott, hogy néhányszor el kellett hajolnom előle – sorolta.

Azt persze Czine László se állította, hogy ne lennének bliccelők.

Az emberek mindig próbálkoznak, ám ha látják a kamerát, elfogadják, hogy lelepleződtek, és kezelhetővé válnak.

– Vannak vonalak a megyében is, ahol egyáltalán nincs szükség kamera használatára, és mi sem viseljük minden alkalommal. Bár tudomásom szerint a MÁV fog még berendelni ilyen kamerákat, most, hogy Záhony is bekapcsolódott a rendszerbe, szerintem a térségünk már rendben lesz, és hamarosan az egész országban zavartalanul lehet utazni. A mobil rögzítők hatása egyre jobban megmutatkozik, és nagyon sok gratulációt kaptunk miattuk az utazóközönségtől. Ráadásul olyan utasom is van, akivel vitába keveredtem, mindig meg is ismer, de már akkor is tisztességesen viselkedik, ha nincs rajtam a testkamera – bizonygatta Czine László.

A rafináltak és a tájékozottak

– Ha valaki tettleg akar bántalmazni, akkor hátrébb lépek, ott hagyom, s telefonálok a rendőrségnek. Lehet, hogy furcsán hangzik, de már a peronon a várakozók között kiszúrom, hogy kinek nem lesz jegye, valahogy a viselkedéséből megérzi az ember – mindezt már az az édesapa mondta el, aki közel harminc éve ellenőrzi a menetjegyeket.

– Általában 95 százalékban be is igazolódnak a megérzéseim. A legtöbb bliccelő egyedül próbálkozik, csoportosan viszont csak egy-két megállót szeretnének menni. Mire a jegykezelés során odaérnék hozzájuk, már készülnek is leszállni – magyarázta, majd még hozzátette: egyesek nagyon tájékozottak és rafináltak.

– Ha egy kis faluból utaznak be Nyíregyházára vásárolni, viszik magukkal a három gyermeküket, mert akkor 90 százalékos jegyet válthatnak. A vonaton a bicikliért kellene fizetni, ezért inkább babakocsit tolnak. Hazafelé a babakocsi tömve áruval, a babát pedig a feleség viszi…

MJ, MML

Borítókép: Ha a testkamerát a jegykezelők magukkal viszik, mindjárt nem érzik magukat egyedül – így van ezzel Czine

László is | Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában