Földrengés

2020.12.30. 11:30

Garbolc: rezgett a csillár, megmozdult a szekrény

Az öt évvel ezelőtti garbolci földrengést a lakosság is érzékelte.

KM

Forrás: illusztráció / shutterstock

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érzékelhetők. Évente négy-öt olyan 2.5-3.0 magnitúdójú földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, ám károkat még nem okoz. Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban fordul elő.

Megyénkben legutóbb 2015. május 11-én reggel 7 órakor rengett a föld Garbolcon. A magyar–ukrán–román hármas határ térségében a Richter-skálán 3,3-as erősségű földmozgást a lakosság is érzékelte. Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának akkori közleménye szerint a rengés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc és a romániai Újberek települések közti térségben, 9 kilométeres mélységben pattant ki.

Ijedelmet okozott

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságra aznap nem érkeztek bejelentések a földmozgáshoz köthető károkról. Az érintett szatmári és beregi településeken azonban az éppen reggeliző lakosság körében nem kis ijedelmet okozott az a földmozgás, amely nyomán csillárok rezegtek, szekrények mozogtak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában