naményi ruhagyár

2020.12.31. 10:06

Hetvenen már újra dolgozhatnak

A mai napig azért küzdenek, hogy az elmaradt béreket megkapják a naményi ruhagyár dolgozói.

BM

A ruhagyár hónapok óta üresen áll

Forrás: archív, Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

– Nagy öröm, hogy ismét a szakmánkban dolgozhatunk, és nem segély, hanem bér jár a munkánkért. Lelkileg ez nagyon sokat jelent – mondta lapunknak Újvári Bertalanné Zsuzsa, akit akkor ismerhettek meg olvasóink, amikor a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyárban kialakult áldatlan állapotokról írtunk. A cég csaknem félezer dolgozója már az év elejétől késve kapta meg a fizetését, május óta pedig gyakorlatilag semmit. A dolgozóknak nem mondtak fel, így nem kaptak végkielégítést, nem voltak jogosultak a segélyre. Sokan felmondtak, és máshol próbáltak elhelyezkedni. Most azonban van egy kis remény, hiszen egy (egyelőre névtelenséget kérő) vállalkozó varrodát nyitott a bezárt ruhagyár épülete mögött, új gépeket szerzett be, s jelenleg mintegy 70 varrónő maszkokat készít, és időben megkapja a bérét.

Harcolnak a pénzükért

– Bízunk benne, hogy a tervek valóra válnak, bővülhet a termékpaletta, és még többen dolgozhatnak majd az új cégnél – adott a reményének hangot a szakszervezet alapszervezeti titkára, aki a mai napig küzd azért, hogy azok, több mint 100-an, akik még az A.R.J.-nél vannak papíron, minden járandóságot megkapjanak, és azokért is, akik már felmondtak, de nem kapták meg a jogos bérüket és pénzüket. – A felszámolási eljárás tart, s a bérgarancia-alapból talán már a dolgozóknak is kifizetik a tartozást – mondta Újváriné Zsuzsa, aki arra a rendszeresen feltett kérdésre nem tud válaszolni, hogyan teheti meg azt egy milliárdos cégtulajdonos, hogy minden következmény nélkül becsaphasson, kihasználhasson több mint ötszáz tisztességesen dolgozó alkalmazottat.

– Összetartó, nagyszerű csapat vagyunk. Vissza tudtunk állni a munka világába, ami hihetetlenül sokat számít, hiszen a lelkekből mindaz, ami hónapokon át velünk történt, kitörölhetetlen, de nem adjuk fel, kitartunk, örülünk a kapott lehetőségnek, és élünk vele. Hosszú idő lesz, mire anyagilag is talpra tudunk állni, mert minden családnál elfogytak a tartalékok, ám elindult egy pozitív változás, és ez fontos – jegyezte meg Zsuzsa.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában