koronavírus

2020.12.09. 11:30

Kérik a fizetős teszteket is

Nincs dömping, de a cégek kifizetik inkább a teszt árát, mint hogy leálljon a termelés.

KO

Fotó: Pusztai Sándor

A hét elején a tiszti főorvos, dr. Müller Cecília a járványügyi adatokat ismertetve kiemelte, az eddig elvégzett összes tesztelés száma 2 millió 149 ezer 291-nél jár. Az utóbbi bő egy hónapban az ingyenes tesztelőpontokat segítve a nép­egészségügyi szűrőbuszok is bekapcsolódtak a vizsgálatokba, valamint a különböző szakmacsoportok országos, célzott tesztelése jelenleg is folyamatban van. Az ingyenes lehetőségek mellett a fizetős vizsgálatokra azok tartanak igényt, akik kontaktszemélyek, és 10 naptól hamarabb szeretnének szabadulni a karanténból.

Karanténfeloldás

– A koronavírus-fertőzöttek mindaddig, amíg nem gyógyulnak meg, amíg nincs negatív tesztjük, vagy a háziorvosuk nem engedi őket közösségbe, munkába, karanténba kényszerülnek minimum 10–14 napra, de van, hogy tovább is. Nagyon sok betegnél elhúzódik a gyógyulás, de vannak, akik valamelyik közvetlen hozzátartozójuk fertőzöttsége miatt ragadnak otthon. Ők kizárólag negatív teszttel a zsebükben mehetnek vissza dolgozni, ezért jönnek el hozzánk teszteltetni magukat – mondta el lapunknak Bákányné Mikó Zita, a Nyírségi Egészség Kontroll Bt. ügyvezetője. Hozzátette, mivel kezdetben a megfázáshoz hasonló tüneteket produkál a vírus, de nem mindenkinek írja ki a tesztet a háziorvos, sokan meg szeretnének győződni arról, hogy koronavírusos betegek vagy nem, és inkább kifizetik a PCR-vizsgálat árát, ami 19 500 forinttól nem lehet több, ennyiben szabályozta a hatóság.

– Dömping nincs, de időpontra, szervezetten jönnek cégek is tesztelésre hozzánk. Inkább zsebbe nyúlnak, kifizetik az árát, csak hogy a karantén miatt ne essenek ki dolgozóik a munkából, ne álljon le a termelés, nagyon sok szférában épp az év végén hajráznak – mondta el a szakember.

KO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában