gazdaságvédelmi akcióterv

2020.12.23. 07:00

Több pénz marad a cégeknél

A kis- és középvállalkozások kevesebb ipar­űzési adót fizetnek.

JG, MML

A Gemini Trade Kft. az iskolai étkeztetésbe szállít termékeket

Fotó: Illusztráció: Hajdú-Bihari Napló

Kibővül a gazdaságvédelmi akcióterv, a hazai kis- és közepes vállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója 2021. január 1-jétől a felére csökken – jelentette be a napokban Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, ezek a vállalkozások a legsérülékenyebbek a járvány idején, és ők adják a legtöbb munkahelyet. Az iparűzési adó az önkormányzatokhoz folyik be, de a kormányfő bejelentése szerint támogatást biztosan csak a 25 ezer lakos alatti települések kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át.

Az általunk megkérdezett Gemini Trade Kft. ügyvezetője elmondta, ez az esetükben több millió forintos megtakarítást jelent. Ezt az összeget bérfejlesztésre fordítják a jelenleg 60 munkavállalót foglalkoztató cégnél. A szorgalmatosi önkormányzatnál megtudtuk, őket érzékenyen érinti a bejelentés, de vannak még tartalékaik, és szigorú gazdálkodás mellett működnek.

Nagy segítség

– Számunkra ez egy jelentős segítség – tudtuk meg Pásztor Gyulától, a Gemini Trade Kft. ügyvezetőjétől. – Többmilliós tételt jelent ez a cégünknek, amit bérfejlesztésre kívánunk fordítani. Eredetileg 2021 elejétől 5-6 százalékos béremelést hajtunk végre, ezt pótoljuk majd ki a nálunk maradó, eddig iparűzési adó címen befizetett összeggel.

A közétkeztetésben is érdekelt cég nehéz évet hagy maga mögött.

– Három megyében 180 iskolával állunk kapcsolatban, amelyeket március végén elvesztettünk – sorolja Pásztor Gyula.

– Számunkra a nyári szünet öt és fél hónapig tartott, így az addig foglalkoztatott 65 dolgozónk közül huszonöttől kénytelenek voltunk megválni. Mostanra már jelentős részüket vissza tudtuk venni, így 60 embert alkalmazunk. Nem tudjuk, a pandémia mit tartogat még a számunkra, de előre tekintünk és bizakodóak vagyunk, ezért is hajtunk végre béremelést januártól, amihez egy kis segítség a kormánytól, hogy 2021-től több pénzt hagy a kis- és középvállalkozásoknál.

Takarékos gazdálkodás

Amikor Szorgalmatos 2002-ben Tiszavasváritól elszakadva önálló, megyénk legfiatalabb települése lett, az új önkormányzat gazdálkodásában nagy segítséget jelentett az iparűzési adó, ugyanis a kis község adott otthont egy fuvarozással foglalkozó cég telephelyének. Újabb vállalkozások is megtelepedtek a faluban az elmúlt két évtizedben, iparűzési adójukkal segítve a település fejlesztését.

– Egyértelmű, hogy a község önkormányzata számára mindig is sokat jelentett az iparűzési adóból származó bevétel. Természetesen mint minden települési önkormányzat, mi is megérezzük majd, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások ipar­űzési adója a jövő évben a felére csökken – mondta el lapunk érdeklődésére Fülöp Adrián, Szorgalmatos polgármestere.

– Nincs mit tennünk, el kell fogadnunk ezt a döntést, s reménykedjünk abban, hogy minél hamarabb véget ér a járvány. Az önkormányzatunknak van annyi tartaléka, hogy ideig-óráig működőképesek legyünk. Igaz, ehhez az is hozzátartozik, hogy a kiadásokat igyekeztünk a legminimálisabbra faragni, takarékosan gazdálkodunk. Más bevételekre sem számíthatunk, mivel nem vetettünk ki helyi adót, éppen ezért most örülhetünk annak, hogy hiteleink sincsenek. Már a koronavírus járványának első hulláma rákényszerített bennünket a takarékos gazdálkodásra, hiszen a kormány akkor döntött a gépjárműadók teljes elvételéről, s ez a rendelet közel harmincmillió forint veszteséget jelentett az önkormányzatunknak – tette hozzá a község vezetője.

JG, MML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában