az év önkéntesei

2020.12.07. 07:00

Töretlenül hisznek az önkéntességben

Ruszinkó Jánosné, dr. Komlós-Rimár Kitti és Insticei Zoltán munkáját ismerte el a Hiero­theosz Egyesület.

MI, SZA, TG

Hierotheos önkéntesek kitüntetése

Fotó: Dodó Ferenc

A Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház meghirdette „Az Év Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkéntese” díjat. Az egyesület három megyei önkéntes munkáját ismerte el a kitüntetésekkel, melyeket pénteken adtak át a megyeházán. Cikkünkben röviden bemutatjuk a három díjazottat.

Nagy felelősség

Ruszinkó Jánosné korábban a máriapócsi csecsemőotthonban dolgozott nővérként, később főnővérként.

– Több mint két évtizedig dolgoztam ott, és nagy volt a felelősség, előfordult, hogy 120 gyermekért feleltem – emlékezett vissza Mancika néni, aki elmondása szerint sosem volt „tökéletes” nyugdíjas, hiszen bár 1998 óta otthon van, mindig részt vett valamiben.

– Máriapócson énekkart szerveztem, 2006-tól pedig a ruszinságot képviselem. Korábban nem volt nálunk ilyen közösség, de ahogy a nevem is mutatja, több ruszin származású ember is él a településen. Sokat kirándulunk, számos helyen megfordultunk már. Közös erővel minden munka könnyen megy, a templom környékét is gondozza a ruszinság – mesélte Ruszinkó Jánosné, akinek munkáját az Országos Ruszin Önkormányzat is elismerte: 2014-ben megkapta a Hodinka Antal-díjat.

– Ott segítünk, ahol tudunk, a gyerekeknek 2007-től tábort szerveztünk, amelyen ingyen vehettek részt, és olyan jól sikerültek, hogy a gyerekek mindig szívesen jöttek hozzánk – mesélte Mancika néni, aki mindig örömét leli abban, hogy mások arcára mosolyt csalhat.

– A ruszin közösséggel minden évben zarándokútra megyünk, és el sem tudom mondani, mekkora élmény, amikor együtt kirándulunk. Úgy vélem, sokaknak ez az együttlét hiányzik manapság, hiszen sem a fiatalok, sem az idősebbek nem jönnek már össze – mutatott rá Ruszinkó Jánosné, aki rengeteget fáradozik az 54 tagot számláló ruszinságért. – A gyerekekkel imádkozunk, tornázunk és kézműveskedünk is, annyi érdekes program van, hogy fel sem tudnám sorolni. A fiatalokat mindenbe bevonjuk, hogy minél több dolgot sajátítsanak el.

Keresztény értékek

Az egyik díjazott dr. Komlós-Rimár Kitti, aki családorvosként dolgozik Kisvárdán és Nagydoboson, és aki a szabadidejét az önkéntességnek szenteli. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség egyik alelnöke, a keresztény értékek ápolása és továbbadása gyermekkorától az élete fontos része.

– A szüleimtől, nagyszüleimtől kizárólag pozitív példákat láttam, a rászorulók segítése és az elesettek támogatása számomra teljesen természetes. Évek óta részt veszek egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok szervezésében, lebonyolításában, helyi és országos adománygyűjtésekben, ahogy állatmenhelyek megsegítésében és hulladékgyűjtő akciókban is. A munkám mellett azért tudok az önkéntes tevékenységekben is aktív lenni, mert támogató család áll mögöttem. Vannak olyan események, amelyekre a 6 éves kislányomat is magammal viszem, mert pontosan tudom, hogy mennyire fontos a személyes példamutatás – nagy büszkeség, hogy a legutóbbi adománygyűjtéskor a legújabb játékait szedte össze és ajánlotta fel a rászoruló gyerekeknek. Azt tapasztalom, hogy az önkéntességnek kiváló közösségépítő és -formáló hatása van, ilyenkor eltűnnek a generációs különbségek. Mindig örömmel látom, ha fiatalok is részt vesznek ezeken a programokon, mert ez azt jelenti, hogy ki tudjuk őket szakítani a digitális világból és meg tudjuk nekik mutatni a valós életet – mondta lapunknak dr. Komlós-Rimár Kitti, és hozzátette: a segítségnyújtás az élete része, amiért nem vár elismerést, de természetesen jólesik neki, hogy ily módon is megköszönik azt, amit a közösségekért tesz.

Rendbe tették a falut

Harminc éve kóstolt bele az önkéntesség világába Insticei Zoltán, a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesületet pedig húsz esztendeje alapította meg.

– Az elmúlt három évtizedben elvégzett önkéntes munkáim közül három dologra vagyok a legbüszkébb. 2012-ben, a Fogadj örökbe egy falut! elnevezésű országos program során egy Heves megyei település közterületeit, parkjait, játszótereit tettük rendbe a kollégáimmal közösen. A második dolog az a vásárosnaményi állatmenhely, melyet kilenc éve alapítottunk meg, a nyíregyházi után ez volt a második állatmenhely a megyében. Ezek mellett a sportban végzett munkámra is büszke vagyok, Vásárosnaményban hátrányos helyzetű gyerekeknek oktatunk dzsúdót, és sikerült kinevelnünk 11–12 éves korosztályban egy magyar bajnokot Timóc Alexa személyében – mondta el lapunk érdeklődésére a Vásárosnaményban élő Insticei Zoltán, aki egy éven keresztül volt az Enerea ügyvezetője, de mivel nem tudta azt összeegyeztetni az egyesületi munkájával, arról a tisztségéről lemondott.

– Az önkéntes munka akkor igazán értékes, ha az valóban saját, önkéntes döntésen alapul, és nem más mondja meg neked, hogy mit csinálj – summázta az önkéntesség lényegét Insticei Zoltán, a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület elnöke.

MI, SZA, TG

Borítókép: Insticei Zoltán és dr. Komlós-Rimár Kitti között Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában