Oktatás

2021.01.12. 10:41

A jól fizető, diplomás állást választja a fiatal

Évek óta nem titok, hogy a középiskolásoknak fontos szempont a továbbtanulásnál, hogy mennyit kereshetnek majd frissdiplomásként, sőt a fizetések mellett azt is figyelembe veszik, hogy egy-egy szakterületen milyen gyorsan találhatnak munkát – hivatkozik több kutatásra is cikkében az eduline. hu.

Gazdasági szakokon a duális képzés alatt is fizetnek a hallgatóknak

Forrás: illusztráció / shutterstock

A gazdaságtudományi képzések nagyon népszerűek. A leggyakrabban betöltött munkakörök a pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó, a könyvvizsgáló, könyvelő, könyvszakértő, a piackutató, marketing- és PR-ügyintéző. Ezeken a területeken a havi bruttó jövedelem átlagosan 368–420 ezer forint között mozgott a vizsgált 2016–17-es időszakban, egy pályakezdőnél. A gazdasági szakmákban végzettek 83 százaléka el tud helyezkedni diplomás munkakörökben.

A Diplomán túl 2020-as kutatása szerint a bölcsészettudományi képzési területen átlagosan bruttó 284 161 forinttal számolhatnak az alapszakon végzettek. Szakokra szűrve azt látni, hogy a germanisztika szakon diplomázók járnak a legjobban – ők havonta átlagosan bruttó 344 180 forinttal gyarapíthatják a pénztárcájukat. Az újlatin nyelvek és kultúrák képzéssel sem sokkal kevesebb a fizetés: átlagosan bruttó 323 279 forint havonta. Az átlagjövedelmek alapján hátulról a harmadik helyre a szabad bölcsészet képzés került, átlagosan bruttó 246 087 forinttal. Ezt a régészet és végül a néprajz követi a bruttó 240 146 forintos, illetve 174 169 forintos bérezéssel (tavalyi átlagadatok).

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában