Zajta

2021.01.20. 18:13

A kapcsolatot sem ápolhatják

A vírusjárvány miatt az államhatár román oldalán élő magyar falvakkal sincsenek közös programok.

MML

Szeptemberben emlékezhettek a múltra | Fotó: KM-archív

Fotó: Dodó Ferenc

Nagyon várják már a kis határ menti településen, Zajtán is, hogy háttérbe szoruljon a vírusjárvány, hiszen amíg óvakodni kell a betegségtől, semmilyen rendezvényt nem lehet megtartani, nem lehet kapcsolatokat ápolni az államhatár román oldalán élő magyar önkormányzatokkal.

A két hullám között

– A vírus miatt mi sem utazhattunk, de hozzánk sem jöhetett senki sem. Abban nagy szerencsénk volt, hogy a minden évben júliusban megszervezett visszatérés napi megemlékezést szeptemberben – a vírus két hulláma között – a megyenappal közösen meg tudtuk tartani. Ezen a rendezvényen avattuk fel Sándor Attila fafaragó első világháborús emlékművét, s akkor emlékeztünk meg a trianoni diktátum századik évfordulójáról is. Erre a megemlékezésre átjöttek a határ túloldaláról a testvértelepülésünk, Lázári képviselői is – mondta el érdeklődésünkre a település vezetője, Kosztya Zoltán.

Ez az egy programunk volt, minden más községi ünnepség és rendezvény elmaradt a járvány miatt. Még az adventi koszorún lévő gyertyákat is egyedül kapcsoltam fel decemberben, míg korábban olyankor műsorokkal is kedveskedtünk a lakosságnak.

– A pénzügyi helyzetünk nem volt rossz tavaly. Ha az idei esztendő is olyan lesz, mint volt 2020-ban, már elégedett lennék. Két fontos beruházást kellene megvalósítani a településen: az egyik a ravatalozó felújítása, a másik a Kossuth utca újraaszfaltozása. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozó Kossuth utca a település főutcája, a temetőtől a határátkelőig, illetve a vasútállomásig tart. A kátyúzás már nem megoldás, az út annyira rossz minőségű, hogy új burkolattal kell ellátni.

Titokban reménykednek

– Az egészségügyi vészhelyzet miatt zárva van a határ szombati napokon is. Nagyon bízunk abban, hogy a pandémia visszaszorításával újra megindulhat a forgalom szombatonként.

Arról meg csak titokban ábrándozunk, hogy Romániában az új kormány belátja annak fontosságát, hogy a hét többi napján is nyitva kellene lennie a határnak.

– Ezt a reményünket arra alapozzuk, hogy a kormányban miniszterekként ott vannak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusai is.

Új járművet nyertek

– A Magyar falu programban támogatást kaptunk 600 méter hosszúságú járdaszakasz térkövezésére, ezt ebben az évben szeretnénk megvalósítani – folytatta Kosztya Zoltán.

Szeptemberben emlékezhettek a múltra | Fotó: KM-archív

– Sikeresen pályáztunk új falugondnoki buszra is. Az új jármű valószínűleg március végén, április elején érkezik meg, a régi mikrobuszunkat a Partiumban található Szárazberek egyik civil szervezetének ajánljuk majd fel. Az ottani Hármashatár Egyesülettel nagyon jó a kapcsolatunk, rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein – tette hozzá befejezésül Zajta vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában