Kiderült!

2021.01.16. 11:30

A Krúdy-gimnázium egyik ablakának csapódott egy vándorsólyom, de hogy került ide?

A ragadozó madárnak vonzó a város élővilága.

MML

Ifj. Plavecz János és Nagygyőry Anna

Fotó: Sipeki Péter

Múlt hétvégén a Krúdy-gimnázium egyik ablakának csapódott egy vándorsólyom. A madarat megtaláló személy értesítette ifj. Plavecz Jánost, a vadászkamara megyei elnökét, aki aztán a vándorsólymot továbbadta Nagygyőry Annának, a hortobágyi madárkórház megyei képviselőjének.

Ahol táplálék van...

Vajon egy fiatal vándorsólyom hogy kerül január elején egy nagy városba? – kérdeztük meg ifj. Plavecz Jánostól.

– A fiatal példányok télen kóborolnak, s azokra a helyekre mennek, ahol sok a táplálék. Különösen a városok jöhetnek számításba, hiszen sok a galamb, a gerle, a fekete rigó, vagyis a táplálék nyomában érkezhetett Nyíregyházára ez a vándorsólyom, azonban az sem kizárt, hogy már hosszabb ideje itt van a városban – mondta a szakember.

– A megvizsgálásakor megállapítottuk, hogy nem tört el semmije sem, azonban az egyik lábánál volt ízületi gyulladás, illetve a hátáról hiányzott toll. Valószínűleg sikerrel vadászott, s a zsákmánnyal együtt meglátta egy nagyobb ragadozó madár, s rátámadt, hogy elvegye tőle az élelmet. Néhány hete történhetett ez meg vele, s talán annak a következménye, hogy nem tudott már zsákmányolni, hiszen sovány volt, nagyon leromlott állapotban találtak rá. Ha nem hozzák be, akkor el is pusztulhatott volna. Megetettem fácánhússal, jól evett, utána jól ivott.

Az év madara 2018-ban

– Ez a vándorsólyom tavaly nyáron repülhetett ki, nincs még egyéves sem. Ezt egyrészt onnan tudni, hogy még más színű a tollazata, mint idősebb társainak, másrészt a fiatalabbak lába és csőre feletti viaszhártya még nem citromsárga, hanem zöldes­szürke, kékesszürke. S ahogy korosodnak, úgy fog besárgulni. Egyébként 2018-ban a vándorsólyom volt az év madara. Az 1960-as években szinte eltűnt Magyarországról, az 1990-es évek végétől figyelhető meg ismét. Ha kismértékben is, az állománya szerencsére növekszik hazánkban.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában