kártyával szinte bárhol

2021.01.08. 16:30

Ahol lehet, plasztik lesz a készpénz helyett

Kötelezővé teszik az elektronikus fizetés biztosítását.

Km

Fotó: Sipeki Péter

Közel 60 ezer vállalkozást érint a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek következő eleme, amely az idén január 1-jétől kötelezővé tette az elektronikus fizetési lehetőség biztosítását azon online kasszára kötelezett vállalkozásoknak, ahol eddig csak készpénzzel lehetett fizetni. Az online kassza a kiskereskedelem, gyógyszertár, jármű-kiskereskedelem, -javítás, vendéglátás, személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, pénzváltás, kölcsönzés, diszkóműködtetés, egyes javítási tevékenységek, ruházat mosása, vegy­tisztítása, vasalása, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és testedzési szolgáltatás szektorokat érinti.

Utánanéztünk, hogy a megyeszékhelyen sikerült-e terminálokat beszerezni.

– Nem vártuk meg, amíg kötelezővé teszik, ezért már korábban rendszerbe állítottunk egy terminált – mondta lapunk érdeklődésére Hajdú László, a Búza téri piaccsarnokban található halbolt tulajdonosa. – Olyan kártyaleolvasónk van, amelyen minden kártyatípussal lehet rendezni a vásárlást. Nem bántuk meg a döntést, mert már többen fizetnek kártyával, mint készpénzzel. Nincsenek pontos adataim, de nagyjából 60 százaléka a vevőinknek bankkártyával fizet.

– Azt tapasztalom, hogy a többiek elsősorban nyugdíjasok és vidékről beutazók. Ők még valamivel fontosabbnak érzik, hogy legyen náluk készpénz, ragaszkodnak a szokásaikhoz, az idősebb korosztály nem feltétlenül barátkozik meg az új lehetőségekkel, a hagyomány megtartása nagyobb szerepet játszik az életükben.

A vevők kérték

– Nagyjából egy hónapja lehet nálunk is kártyával fizetni – mutatja meg érdeklődésünkre a leolvasót Csatári Gáborné a Búza téren lévő Nyírzöldség Kft. zöldségboltjában. – Egyrészt azért, mert már lehetett tudni, hogy ettől az évtől kötelező lesz a kereskedelemben mindenhol, ahol online összeköttetésben van a NAV-val a pénztárgép. Másrészt pedig azért, mert egyre több vevő kérte, legyen nálunk is egy terminál. Azt látjuk, hogy manapság az emberek többsége nem szeret készpénzt hordani magával, mert gyors és kényelmes kártyával fizetni és ez fokozottan igaz lett, amikor hozzánk is megérkezett a koronavírus-járvány.

Nem kell a pénztárcában kotorászni az aprót, egy érintés, és megtörtént a fizetés kontakt nélkül.

Hogy ez mekkora pluszköltséget jelent a vállalkozásnak, még nem derült ki, mert csak annyit tudunk, hogy a terminál használata havidíjas lesz, de eddig erről még semmilyen értesítést nem kaptunk.

Heteken belül érkezik

A Cipő és Kulcs Manufaktúra üzletében jelenleg csak készpénzzel lehet fizetni, de már nem sokáig.

– Már leadtam az igénylést, és a legutóbbi ígéretek szerint két héten belül megérkezik a terminál – árulta el kérdésünkre Alexa Zsolt, a kis műhely vezetője.

– Igazából nem igazán lenne rá szükség, mert általában pár száz forintos tételeket fizetnek nálunk a kuncsaftok, a legdrágább tétel egy javításért 1500 forint szokott lenni. A terminál igazából azokban az üzletekben jelent majd könnyebbséget, ahol magas a forgalom és a bevétel. Viszont a hozzánk betérők közül egyre többen igényelték, mert nem hordanak magukkal készpénzt. Emiatt sokan nem tudnak előre fizetni, hanem utólag rendezik a számlát. Pár napon belül azonban ez a gond is megszűnik.

Még nem igényelték

– Érezzük és tapasztaljuk a mindennapokban, hogy a vendégek szívesen vennék, ha kártyával fizethetnének, azonban ennek még nincs meg a kidolgozott módja – mondta el lapunk érdeklődésére Tünde, aki a szépségiparban dolgozik. – Mivel sem a fodrászokat, sem a kozmetikusokat anno nem kötelezte a törvény az online pénztárgép használatára, így most az a jogszabály, amely január elsejétől előírja az elektronikus fizetés lehetőségének megteremtését, ránk nem vonatkozik. Mi mobilisabbak vagyunk, nemegyszer előfordul – esküvőkön, nagyobb rendezvényeken –, hogy nem a szalonban készítjük el a frizurát, tesszük fel a sminket, így egyéni katás vállalkozóként megmaradt a nyugtaadási lehetőségünk, mert a pénztárgépet – főleg, hogy internetkapcsolattal legyen bekötve a NAV-hoz – mégsem köthetjük a hátunkra. Ha később az elektronikus világ eléri a szépségágazatban ­dolgozókat is, akkor sem biztos, hogy pénztárgépre lesz szükség, hiszen a számlázóprogramok erre alkalmasak, és nem nyugtát adunk majd, hanem például az e-mail-címre küldjük a számlát – vetett fel egy eshetőséget Tünde.

BM, JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában