Multimédia

2021.01.15. 20:00

Az otthonunkban is leselkedhetnek

A kamerákat csak akkor kapcsoljuk be, ha feltétlenül szükség van rájuk!

MI

A megszerzett információt a feketepiacon értékesíthetik a hackerek | Illusztráció: Shutterstock

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A modern technológia vívmányai kényelmesebbé teszik az életünket, de sajnos egyre több olyan esetről olvasni, amikor a család védelmére telepített online kamerarendszert hackertámadás érte, és az ártó szándékú betolakodók nem kívánt információkhoz jutottak ezek által. A technológia áldás és átok is lehet egyszerre, ezért megkérdeztünk egy kiberbiztonsági szakértőt, hogy mi a teendőnk, ha biztonságban szeretnénk tudni családunkat.

Makay József, a Makay Kiberbiztonsági Kft. ügyvezetője, etikus hacker mesélt lapunknak a munkájukról és a leggyakoribb támadások ismérveiről. Elmondta: biztonsági vizsgálatokat és tanácsadást nyújtanak az ügyfeleiknek, az előbbiek során az etikus hacker megvizsgálja, hogy a megbízó biztonsági rendszere mennyire megbízható, és egy rosszindulatú hacker szerepébe bújva fényt derít arra, hogy egy valódi támadó hogyan tud visszaélni egy adott rendszer sérülékenységével.

Adathalászat a támadók célja

– A tanácsadás során a biztonsági hiányosságokat, a rendszer üzemeltetését és a szervezet működését is elemezzük, és javaslatokat teszünk, hogy elkerülhetőek legyenek a támadások, melyeket ebben az esetben nem csak az informatika körére értünk.

A leggyakrabban adathalászattal, adatlopással találkozunk, de az sem ritka, hogy egy nagyobb szervezet működésében akarnak a támadók zavart kelteni, vagy a működését kívánják ellehetetleníteni

– ismertette a leggyakoribb káros tevékenységeket a szakember, akitől azt is megtudtuk, a nagyobb cégek működését zavaró támadások látványosak, de az igazán kártékony offenzívák általában rejtve maradnak, és ezekből nagyságrendekkel több van.

A megszerzett információt a feketepiacon értékesíthetik a hackerek | Illusztráció: Shutterstock

Jogosan merül fel a kérdés: mi a motivációja annak a ­hackernek, aki idegen családok otthonának kameráit töri fel, hogy illetéktelenül nyerjen bepillantást az életükbe?

Makay József szerint nem a webkamerák állnak leggyakrabban a támadások kereszttüzében, sokkal jellemzőbb, hogy az otthonok „okosítására” használt, távolról is vezérelhető kamerákat hackelik meg. Paradox módon ezektől pontosan azt várnánk, hogy biztonságot nyújtsanak nekünk, és amikor nem vagyunk otthon, távolról körülnézhessünk a lakásunkban, házunkban, hogy minden rendben van-e.

Erős jelszavakat használjunk!

– A problémát két oldalról lehet megközelíteni: tekintélyes értéke van annak az információnak, hogy ezeket az eszközöket hogyan lehet feltörni, s bizony ezt a tudást jó áron lehet értékesíteni a feketepiacon.

A dark weben arra is igény van, hogy kukkolják az embereket, ezért sajnos mind a tudást, mind a tartalmat pénzzé lehet tenni.

– Általánosan azonban nem mondható el, hogy minden lakásőrkamera veszélyeket rejt, hiszen a legtöbb termék átesett a megfelelő biztonsági ellenőrzéseken, mielőtt forgalomba került, és folyamatosan vizsgálják az árusított eszközöket is – részletezte a kiberbiztonsági szakember, majd hangsúlyozta: az adatszivárogtatással összefüggésbe hozott kamerák a legtöbbször olyan gyártóktól származnak, melyek még ismeretlenek, az eszközök gyengén konfiguráltak, és az alapbeállításaik is kifogásolhatóak.

Makay József arról is beszélt, átlagos felhasználóként mit tegyünk, hogy garantálhassuk biztonságunkat. Kiemelte: a felhasználó legfontosabb teendője, hogy erős jelszavakat használjon, és csak akkor kapcsolja be a kamerát, amikor arra feltétlenül szükség van, és ha otthon van a család, akkor kapcsolják ki az eszközt.

Fontos lépés az is, hogy kizárólag bevizsgált terméket válasszunk, e téren mindenképp érvényes az a tézis, hogy valami minél olcsóbb, annál gyanúsabb.

– A biztonságnak van egy ára, és ha ilyen rendszer kiépítésére adtuk a fejünket, akkor szánjuk rá a megfelelő összeget. Az irreálisan olcsó kamerákat érdemes elkerülni – tudtuk meg Makay Józseftől, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a távolról, okostelefonról vezérelhető kamerákat egy hacker is aktiválhatja, ezért nem elég egy gombot megnyomni, a készüléket áramtalanítani is kell, így biztosan elkerülhető a támadás.

https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/aldas-vagy-atok-4739386/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában