Nyíregyháza

2021.01.26. 07:00

Döntöttek a modellváltásról

A Debreceni Egyetem állami alapítású vagyonkezelő alapítvány fenntartásában lévő egyetemmé alakulhat át.

KM

Forrás: DE

A Debreceni Egyetem (DE), melynek Egészségügyi Kara Nyíregyházán van, az új szervezeti formára áttérést valamennyi eddigi tevékenység folytatásával javasolja, beleértve a betegellátást is. A szenátusi határozat megerősíti, hogy az egyetem a hagyományos tudományegyetemi diszciplínák mellett továbbra is kiemelten kezeli az egészség­ipari, agrár- és élelmiszer-tudományi, műszaki tudományi és tanárképzési fókuszterületeket – olvasható a közlemény szövege az unideb.hu-n.

Nagy többség támogatta

Az intézmény a 2021–24 közötti időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Terv kidolgozását tavaly kezdte meg. A Dékáni Kollégium idén január 4-ei ülésén – a Hallgatói Önkormányzat és a Klinikai Központ vezetésének támogatásával – javaslat született arról, hogy az egyetem vezetése vizsgálja meg a modellváltás lehetőségeit. A tervezett változásról széles körű és intenzív egyeztetés történt a karokon, a Klinikai Központ és a Hallgatói Önkormányzat vezető fórumain, bevonva a dolgozói érdekképviseleteket és a közalkalmazotti tanácsot. A testületek döntésének megfelelően a DE szenátusa a január 21-ei rendkívüli ülésén ellenszavazat nélkül döntött az Intézményfejlesztési Tervről és a modellváltásról.

Versenyképesség

Az alapítványi fenntartás a jelenleginél kiszámíthatóbb, rugalmasabb működési környezet megteremtésével növeli a DE versenyképességét és az intézmény bevételszerző képességét, lehetőséget teremt a hat éve megfogalmazott önfenn­tartó egyetem cél elérésére. Az új finanszírozási formában az intézmény gyorsabban reagálhat a térség gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzést és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatás kaphatnak.

– Az új modellben az egyetem nem költségvetési intézményként, hanem egyéb szervezeti formában működő intézményként működne tovább. A fenntartói jogokat az alapítvány öttagú kuratóriuma gyakorolná – ismertette Bács Zoltán kancellár az ülésen. Az a vagyon, amit jelenleg vagyonkezelőként gondoz az egyetem, a saját tulajdonába kerülne. A közfeladatok finanszírozásában (oktatás, köznevelés, szakképzés, betegellátás) ugyanúgy jelen lenne az állam az oktatás-kutatás-beteg­ellátás területén, de mivel a DE kikerülne az államháztartási szabályok alól, így nagyobb mozgástere lenne az együttműködésre, közös munkára a piaci szereplőkkel.

A tervek szerint az új működési forma augusztus 1-jétől lépne életbe, amihez rendkívül megfeszített munkára van szükség, hiszen egyszerre kell biztosítani a normál működést, és kialakítani az új jogállás működéséhez szükséges kereteket, mondta a kancellár – olvasható az egyetem honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában