Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.01.19. 15:30

Mindenhol odafigyelnek az idősekre

A nagy mínuszokban mindig készen állnak a segítségnyújtásra az önkormányzatok.

JG

20201202 Kaposszerdahely Karácsonyra már minden házban ropoghat a tűz Kaposszerdahelyen. A somogyi településen megkezdték a szociális tűzifa kiszállítását. Átlagosan két köbméter jut egy-egy háztartásba, amely sok családnak komoly segítséget jelent. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Lang Róbert

Sokáig azt hittük, ezen a télen elkerülnek minket a nagy hidegek, ami egészen január elejéig igaz is volt. Nemrégiben azonban megérkezett a hó, ehhez társultak az éjszakai csikorgós fagyok, ilyenkor az egyedül élő idősebb emberek könnyen bajba kerülhetnek, ha nincs kihez segítségért fordulni.

Tolvajfogás közben

– Folyamatosan járjuk a bokortanyákat és figyeljük, az időseknek van-e elég tüzelőjük bekészítve – tudatta lapunkkal Tódik Gábor, a Nyírteleki Polgárőr Egyesület elnöke.

– Nem is olyan régen volt példa arra, hogy a polgárőreink nem csupán bevitték a fát, de ­előtte még össze is hasogatták.

A lovas polgárőrök általában ketten-hárman teljesítenek egyszerre szolgálatot. A 23 polgárőrre 19 ló jut, ezek közül csak négy hátas, a többi igás. Az utóbbiakra nagyobb szükség van, velük szekerekbe fogva járőröznek, sose lehet tudni, kell-e szállítani valamit.

– Tavaly segíteni kellett egy bajba jutott, egyedül élő idős emberen, ezen a télen eddig erre még nem volt szükség. Szekeres József, a polgármesterünk gyakran velem tart, amikor mezőőrként vagyok szolgálatban, hogy lássa, a határban is rendben van minden. Ezen a télen eddig csak alkalmi favágásokkal kellett segítenünk – tette hozzá az egyesületi elnök, aki gyorsan elbúcsúzott, mert éppen szolgálatban volt, és rajtakapott három embert, akik fát próbáltak ellopni.

Bezárkóznak

Balsán a leghidegebb hónapokban osztják a tűzifát.

– Három éve januárban szállítjuk ki a tüzelőt – magyarázza Somogyi Szilvia, a település polgármestere.

– Most 141 házhoz jut összesen 106 erdei köbméter fa. A múlt héten kezdtük kiszállítani, amihez külső segítséget is igénybe veszünk.

Az összeaprításban csak azoknak tudnak segíteni, akik szociális ellátást vesznek igénybe.

– Azok sincsenek egyedül, akik ezen kívül esnek, mert a legtöbb egyedül élő idős ember kapaszkodik valakibe, aki segít neki. Most is érkezett hozzánk olyan kérés az egyik balsaitól, hogy melyik nap vigyük a fát, mert a segítsége csak akkor ér rá összehasogatni és behordani. Folyamatosan figyelünk mindenkit, aki egyedül él, bár ebben is vannak nehézségeink, mert akad a faluban olyan idős, aki nagyon nehezen elérhető, mert nem tudjuk, amikor nincs otthon, hol tartózkodik. A hét végén végigmentem a falun. Egy lélekkel sem találkoztam. A járványban és a hidegben bezárkóznak az emberek.

Saját favágó

Rozsályon telente az önkormányzat alkalmaz egy munkást, aki csak az időseknek segít.

– A gyermekjóléti és családvédelmi szolgálat dolgozói számontartanak minden egyedül élő embert a faluban – árulta el Sztolyka Zoltán polgármester. – Ezen felül alkalmazunk ilyenkor egy férfit, akinek az a dolga, hogy az időseken segítsen. Ha kell, havat lapátol, fát vág, azt behordja. Mi is a napokban szállítjuk ki a szociális tűzifát. Volt olyan eset, hogy egy asszony, akinek nincs senkije, hozzánk fordult, mert nem volt tűzifája. Az önkormányzat saját keretéből adtunk neki, de csak olyanokat szoktunk így támogatni, akik nem adják el, ugyanis erre is volt már példa.

Senkit sem hagynak egyedül

A hidegek beköszöntével Zsurkon is fokozottabb figyelem jut az idősekre. Pócsikné Vakula Ágnes polgármestertől megtudtuk, a legtöbb egyedül élőnek saját szociális gondozója van.

– Ha leesik a hó, akkor a gondozók a polgárőrökkel együtt járják a falut, és nézik, hol kell segíteni. A falugondnoki busszal könnyen el tudunk érni mindenkit. A gondozókra azért van szükség, mert ha be kell avatkozni, akkor ők azok, akiket ismernek és beengednek az idősek, bennük bíznak.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában