Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.01.29. 07:00

Területfejlesztés – lépésről lépésre

További milliárdok jutnak majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztésére a következő ciklusban is.

KM

Forrás: KM-archív

Ahogy véget ér egy fejlesztési időszak, máris egy újabb kezdődik, s fontos, hogy ezek tudatosan egymásra épüljenek.

Nagyon összetett, aprólékos és sokrétű munkát igényel egy-egy fejlesztési ciklus programjának az összeállítása. Szerkesztőségünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal összefogva sorozatot indít arról, hogyan is készül el megyénk területfejlesztési terve a következő ciklusra, a 2021–2027 közötti évekre.

Már tavaly megkezdődött

Az uniós programozási időszak központi tervezése már tavaly megkezdődött. Az egyik kiemelt feladatként először a 2014–2020 közötti tervezési időszakhoz kapcsolódott célokat kellett áttekinteni, valamint felülvizsgálni, aktualizálni és módosítani a 2030-ig érvényes területfejlesztési koncepció­hoz igazodva. Fontos fel­adat volt továbbá az is, hogy a jelenlegi területfejlesztési tervek megújításával a 2021–2027-es időszakra új megyei területfejlesztési programot alakíthassanak ki a tervező szakemberek a rendelkezésre álló legfrissebb információk alapján.

A tervezés főbb állomásai

A területi tervezés lényege, hogy a döntéshozó megyei közgyűlés kijelölje azokat a legfontosabb fejlesztési irányokat és célokat, amelyek megalapozzák a későbbi fejlesztéseket, beruházásokat. Természetesen ezek megvalósításához adottak a források a területi operatív program, az ágazati operatív programok, a hazai költségvetés és az egyéb finanszírozás terhére.

Néhány gondolat a megyei területfejlesztés menetéről. A területi tervek felülvizsgálata a 2021–2027 közötti uniós tervezési időszak fejlesztési dokumentumainak előkészítését és – elsősorban a területi operatív program esetében – a végrehajtását is jelenti.

A tervezési munka során az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióban (OFTK) foglaltakat kell elsősorban figyelembe venniük a szakembereknek.

A megyei területfejlesztési tervezési folyamat főbb állomásai időrendben a következők: a helyzetfeltáró, helyzetértékelő dokumentumok frissítése, elkészítése a területfejlesztési koncepció előkészítő fázisaként; a területfejlesztési koncepció (előkészítő és javaslattevő fázis) felülvizsgálata és módosítása; a területfejlesztési program (stratégiai és operatív programrész) megújítása, összeállítása; a megyei integrált területi program (ITP) elfogadása. Természetesen területi – társadalmi, gazdasági, környezeti – hatásvizsgálat elkészítése is szükséges.

Szakmai iránymutatások

– A megyei önkormányzat kiemelten kezeli a partnerség elvét és érvényesítését, hogy minél szélesebb körű legyen a tervdokumentumok társadalmasítása. A tervezés során a Pénzügyminisztérium a partnerünk, szakmai iránymutatásai nagyban segítik munkánkat. A Helyzetfeltáró dokumentumot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal készítette el, a megyei közgyűlés Terület- és Vidékfejlesztési Bizottsága pedig tavaly nyáron tárgyalta, s úgy döntött, hogy keretjelleggel a további tervezési munkák alapjaként támogatja azt – tájékoztatta lapunkat Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. – Ezt követően a megyei közgyűlés tavaly októberben a 2021–2027 közötti tervezési időszakra egy olyan megyei dokumentumcsomagot fogadott el, melynek a hatálya kiterjed Nyíregyháza megyei jogú városra is. Az elfogadott partnerségi terv dokumentuma rögzíti a tervezésbe, felülvizsgálatba, módosításba bevont szakmai szereplőket és a tervezett társadalmasítási folyamatot.

Társadalmi egyeztetés

A területfejlesztés újabb állomásaként elnöki határozattal 2020. december 10-én elfogadták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció I. Előkészítő Fázis és II. Javaslattevő Fázis köteteit, s egyúttal a társadalmi egyeztetésük is megkezdődött.

A Partnerségi Terv alapján létrehozott munkacsoportok tagjai a koncepciót áttekintették, s a 2021. január 13-án és 14-én megtartott üléseken elmondták javaslataikat, észrevételeiket, amik szintén bekerülnek az anyagba. A koncepció társadalmasításának határideje 2021. január 27., vagyis eddig az időpontig van lehetőségük a Partnerségi Terv és a vonatkozó jogszabályok alapján felkért szerveknek, szervezeteknek véleményük, javaslataik megfogalmazására.

A megyei közgyűlés elnöke január 18-án a törvényekben leírt jogköre alapján önkormányzati határozattal jóváhagyta a megyei területfejlesztési program stratégiai részét is, aminek a majd elfogadott operatív programrésszel együtt lesz a társadalmi egyeztetése. (Az érdeklődők számára jelezzük, hogy a teljes megyei tervdokumentumok elérhetőek a www.szszbmo.hu weboldalon.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában