Nyíregyháza

2021.02.16. 07:49

A magyar és a kínai zsűrit is meggyőzték a művészetisek

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium hat 11. évfolyamos festőtanulója vett részt a VII. Xu Beihong nemzetközi ifjúsági és gyermek alkotóművészeti pályázaton, melyhez összesen tizenhat ország csatlakozott.

KM

dav_vivi

Forrás: iskola

A verseny többfordulós volt, az elsőben a Magyarországon élő jelentkezők a Xu Beihong Művészeti Egyesületen keresztül nyújthatták be munkáikat elektronikus úton. Ezek készülhettek kínai tradicionális és európai technikákkal egyaránt.

Mindannyian továbbjutottak

Arról, hogy ki kerül be a második, kínai fordulóba, neves szakmai zsűri döntött: Kósa János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakának docense, Szabó Franciska festőművész és Zhang Wei kalligrafikusmester – tájékoztatta lapunkat Pécsi Beáta Ágnes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium igazgatója.

A koronavírus-járvány miatt 2020 áprilisáról decemberre csúszott az alkotások második körös elbírálása, de megérte várni. A művészetis lányok és felkészítő tanáruk, Homoródi Éva festőművész örömteli híreket kapott: Varga Viktória, Urszuly Letti, Székely Alexandra, Pente Lili, Kovács Petra és Király Izabella pályamunkái nemcsak továbbjutottak, hanem szerepelni fognak a budapesti Sino-European Foundation of Chinese Culture and Education intézetében rendezett kiállításon.

Hazai és kínai kiállítás

A nemzetközi zsűri eredményéről a napokban értesítették a szervezők a felkészítő pedagógust: eszerint diákja, Varga Viktória II. helyezést ért el, de a festő szakos tanulóknak első- és másodrendű okleveleket is odaítéltek. S ha ez nem lenne elegendő, a lányok alkotásai a budapesti mellett egy kínai kiállításon is szerepelni fognak. Üröm az örömben, hogy az eredeti tervek szerint a nemzetközi versenyen első három helyezést elért diákok és felkészítő tanáraik részt vehettek volna egy egyhetes kínai szakmai úton, ám a járványhelyzet közbeszólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában