Nyíregyháza

2021.02.25. 20:00

Kipusztultnak vélt fajok kerültek elő a Sóstói-erdőből

Közel száz akció, ezer kismadár, háromszáz zsák illegális szemét a tízéves erőpásztor-program mérlege.

Az E-misszió Egyesület a Sóstói-erdő védelmében 2011 februárjában indított el önkéntes programját, az erdőpásztor-programot. A kezdeményezés azóta is él; a 10 esztendő alatt 92 közös akciót szerveztek, mintegy 300 zsák szemetet távolítottak el az erdőből, 1000 kismadár világra jöttét segítették odúikkal.

Több, eddig ismeretlen vagy évtizedek óta kipusztultnak vélt védett, fokozottan védett faj állományát fedezék fel, és segítették napirenden tartani a párbeszédet a lakosság és az erdőért felelős hivatalos szervek között. A program fontos eleme, hogy a rendszeres nyilvános akcióprogramok mellett az önkéntesek önállóan is járják az erdőt, és minden hónapban jelentik megfigyeléseiket, eredményeiket.

- Minden évben volt közös madárkarácsony, csillagvirág-számlálás, odúellenőrzés és odútakarítás. Több alkalommal volt odúkészítés, vadgyümölcsszedés, fészekszámlálás, éjszakai lepkeles, szemétszedés, tisztástisztítás, éjszakai bagolyfelmérés, inváziós növények visszaszorítása, makkszedés, közös erdei befőzés és kóstoló – sorolta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke, az erdőpásztor-program ötlegazdája és koordinátora.

- Az erdőpásztorok 8 különböző odútípusból több mint 60-at helyeztek ki és tartanak folyamatosan karban a Sóstói-erdőben. Ezekben nem csak kismadarak (cinegék, csuszkák, verebek, légykapók, seregélyek) jöttek világra, de a négy legnagyobb költőládában rendszeres a macskabaglyok költése. Emellett mogyorós pelék, erdei egerek, denevérek százai is búvóhelyet találtak a számukra kihelyezett odúkban.

Szexuális segédeszközök az erdőben?

- Szintén tíz esztendeje minden télen folyamatosan eleséggel látják el az erdei tornapályán épített etetőn a kismadarakat, amelyek az elfogyasztott, összesen több száz kilogramm magnak köszönhetően nagyobb eséllyel élik túl a fagyos időszakot.

Az elmúlt 10 év során közel 300 zsáknyi illegális hulladéktól tisztították meg az erdőt az önkéntesek. Előfordult benzinnel teli kanna, rossz hűtőgép, vécécsésze, traktorgumi, és közelebbről meg nem nevezendő szexuális segédeszközök is.

Az erdőpásztorok nagyban hozzájárultak az erdő élővilágának jobb megismeréséhez. Tucatnál is több nem ismert, vagy kipusztultnak vélt védett faj került elő, melyek közül legkülönlegesebbek a fekete gólya, a vörös rókalepke, a magyar nőszirom, a nagyezerjófű, a rézsikló, vagy a tüskegomba.

- Több védett faj állományát alaposabban is nyomon követjük. Részletes felmérés készült a Sóstói út erdei szakaszán elütött állatokról: hét hónap alatt nem kevesebb, mint 123 elgázolt gerinces állat lelte ott a halálát.

Az erdőpásztorok számos színvonalas, az erdő életének ritka pillanatát megörökítő fotót készítettek, ezeket a közösségi oldalukon teszik közzé.

- A 2020-as és az idei évre sajnos rányomja bélyegét a járványügyi korlátozás, közel egy éve az önkéntes programokat csak szűk körben szervezzük meg.

Ugyanakkor vannak biztató fejlemények is. A Sóstói-erdő ismét „téma” lett a helyi közéletben. Talán a járvány miatti utazási korlátozások miatt egyre többen választották kikapcsolódásra, kirándulásra a város erdejét, és rácsodálkoztak természeti kincseire, látványos problémáira is.

- Tíz év erdőpásztorkodás után tehát úgy érezzük: itt az ideje új lendületet venni! Várjuk az új csatlakozókat, az ötleteket, a támogatást, a kritikát! – zárta Szigetvári Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában