Piricse

2021.02.16. 16:09

Pályázatok – önerő nélkül

A bölcsőde beindítása lehetővé tette, hogy az édesanyák is vállalhassanak munkát.

KM

Orosz László

Forrás: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter

„Kispiricsi faluvégen folyik el a kanális, / Ide gyere kedves vendég, legyen nálad kanál is...” – hangzik el a csábító csalogatás a népdal átalakított szövegében, azonban tavaly a vírusjárvány miatt nem tudták megrendezni Piricsén a korábbi években oly népszerű Kanál-is Fesztivált. Mint oly sok településen, Piricsén is bíznak abban, hogy az idén sikerül háttérbe szorítani a koronavírust, s az idén tudnak majd rendezni közösségi programokat. Az oda vezető út egyik állomása, hogy a napokban a falu legidősebb lakói megkapták már a védőoltást a nyírbátori oltóponton, a szállításukat az önkormányzat kisbusszal oldotta meg.

Orosz László
Fotó: Sipeki Péter

A tavaly kirobbant vírusjárvány nemcsak a község lakóinak életére, de az önkormányzati gazdálkodásra is hatással volt.

Takarékos gazdálkodás

– A legjobban a súlyadó elvonását éreztük meg, ugyanis az iparűzési adó bevezetéséről csak tavaly döntött a képviselő-testületünk. Úgy voltunk vele, hogy hadd erősödjenek, fejlődjenek a vállalkozások, de most már működnek nálunk jelentősebb távközlési szolgáltatók is, s egy olyan kis településnek, mint a miénk, minden forintra szüksége van – mondta el lapunknak Orosz László, Piricse polgármestere. – Éppen azért, mivel kevés bevételünk van, rendszeresen olyan pályázati kiírásokat keresünk, amelyek nem igényelnek önerőt. A Magyar Falu Program keretében tavaly például utak aszfaltozására pályáztunk. Kialakítottunk továbbá egy piacteret, s van szeptember óta bölcsődénk is, ami huszonnégy helybeli kisded második otthonát jelenti. A gyermekintézmény beindítását azért tartom nagy eredménynek, mert így az édesanyák is tudnak munkát vállalni. A Nyírbátorban működő cégek, gyárak, vállalkozások adják a legtöbb munkalehetőséget a piricsei emberek számára – folytatta a község vezetője, s befejezésül még hozzátette: – Az idei költségvetést úgy készítjük el, hogy takarékos gazdálkodás mellett elláthassuk a kötelező feladatokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában