Tragédia a pályán

2021.03.23. 11:30

„A szemem láttára halt meg a játékos” – gyászolnak Túristvándiban

Mérkőzés közben esett össze, majd hunyt el a hazai csapatkapitány a Túristvándi–Méhtelek futballmérkőzésen.

Ladányi Tóth Lajos

Mentőhelikopter is landolt a focipályán, de már nem tudtak segíteni az eszméletlen játékoson | Illusztráció: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

Most nem a különleges vízimalma miatt beszélnek Túristvándiról, a feldolgozhatatlan tragédia miatt őrlődnek a sportemberek az ukrán határhoz közeli, az Öreg-Túr partján elterülő, közel 800 lelkes szatmári településen.

A megyei harmad­osztályú labdarúgó-bajnokság Szamos csoportjának 14. fordulójában a nyeretlen, a téli szezonban a megszűnés szélére sodródó Túristvándi fogadta azt a tabellán éppen előtte álló Méhteleket, ahol hosszú szünet után újjáéledt a futball.

Egy igazi vasgyúró volt

A koronavírus-járványhelyzet miatt zárt kapuk mellett rendezett szombat délutáni bajnokit Dobos József vezette, asszisztensei Gáthi Pál és Dobos István voltak. A 6. percben Ács Gábor góljával a győzelem ízét ebben a szezonban még nem kóstoló túristvándiak vezettek, és hogy mi lett volna, ha... sosem tudjuk meg – ugyanis a játék félbeszakadt!

– A mérkőzés 29. percében egy bedobásnál szóltak, hogy a túlsó térfélen összeesett egy játékos. Azonnal odafutottam, és láttam, hogy elvesztette az eszméletét. Stabil oldalfekvésbe helyeztük, és közben már hívták a mentőt – idézte fel a történteket Dobos József, a találkozó játékvezetője. A túristvándiak 52 esztendős játékosa, a 4 gyermekes családapa, Algács Tibor vívta a haláltusáját, de a defibrillátor sem segített rajta.

Mentőhelikopter is landolt a focipályán, de már nem tudtak segíteni az eszméletlen játékoson | Illusztráció: KM-archív

– Azóta sem tudok aludni, senki sem halt meg még a kezeim között. Iszonyatos volt ezt átélni – mondta megkeresésünkre Tukacs László, az együttes edzője, mindenese, akit sokan tanító bácsinak szólítanak, hiszen több tanítványa is játszik a csapatban.

– Leó egy igazi vasgyúró volt, tele erővel, energiával. Hihetetlen, hogy múlt időben kell beszélni róla. Amikor összeroskadt, először azt hittük, hogy sportsérülésről van szó, szaladtam a fagyasztóval, a vízzel, de odaérve láttam, nagy a baj, hiszen nem éreztük a pulzusát. Egy ízig-vérig vezéregyéniséget vesztettünk el Tibi személyében. A helyszínen még úgy volt, hogy nem játszunk többet, azóta viszont megbeszéltük: végigcsináljuk, ezzel is tisztelegve az emléke előtt.

Algács Tibor öt esztendeje igazolt Túristvándiba Kispaládról. Amióta 1998-ban újjáalakult a csapat, ez a leggyengébb évük. Szeptemberben az együttes meghatározó játékosa, Lázár Roland hunyt el tragikus balesetben. Mintha átok ülne rajtuk.

Ő volt a főnök, hallgattak rá

A 32 éves játékvezető továbbra is a tragédia hatása alatt van.

– Mentőhelikopter is leszállt a pályán, ám nem lehetett visszahozni Leót. – Ismertem őt korábban is. Mindig korrekt volt, kérte a játékostársait, hogy ne szidják a sporikat. Ő volt a főnök, hallgattak rá, adtak a szavára. Iszonyatos, hogy a szemem láttára halt meg a játékos. Ezt nem lehet egyik napról a másikra feldolgozni. Azóta is lepereg előttem minden perc. Előttem van Leó arca.

– Nagyon megrázott a szörnyű eset. Annyira megviselt, hogy ott azt mondtam: többet nem vezetek meccset. Tudom, az élet nem áll meg, de senkinek sem kívánom ezt az érzést – jegyezte meg Dobos József fáradtan, meggyötörten.

Vasárnap Szamossályiba szólítja a sors(olás) a túristvándiakat, akik pályára lépnek, hogy ily módon is emlékezzenek a csupa szív elhunyt társukra.

Defibrillátor a megyében

– Három éve lehet pályázniuk az egyesületeknek minimális önerővel a több mint félmillió forint értékű defibrillátorok beszerzésére. Tudomásunk szerint 114 életmentő eszköz jutott el a pályázatok útján a megyei csapatokhoz.

– Sajnos, Algács Tiboron ez sem segített. Osztozunk a család és a csapat gyászában – közölte Kvaka Árpád, a Magyar Labdarúgó-szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának igazgatója.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ne-hagyjal-itt-minket-leo-a-focipalyan-halt-meg-a-csapatkapitany-turistvandiban-video-4922155/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tragedia-merkozes-kozben-elhunyt-a-turistvandiak-jatekosa-4920559/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában