Vadászat

2021.03.18. 10:11

A viharos szélnek nincs ellenszere

Próbára teszi a vadász lelkesedését a csontig hatoló légmozgás.

MML

A borz is a veszélyes ragadozók közé tartozik

Forrás: hazaivadasz.hu

Az idén is meghirdette a ragadozók gyérítési hetét az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete. A vadgazdálkodásra veszélyes predátorok ritkítása a múlt héten szombaton kezdődött, és egy hétig tart.

Szakmai megmérettetés is

– A harmadik éve megszervezett „évadnyitó” akcióba a korábbi két évhez hasonlóan megyénkben 20-25, vadászatra jogosult szervezet nevezett be. A résztvevők száma azonban ennek persze a sokszorosa, hiszen egy vadásztársaságnál akár az egész tagság is hozzájárulhat a közös terítékhez – tájékoztatta lapunkat Fazekas Gergely megyei titkár. – A kisebb számú lelkes és elszánt sportvadászok mellett főként a hivatásos vadászok vesznek részt ebben a megmérettetésben. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a ragadozók számának korlátozása a munkakörükből fakadóan alapvető feladatuk. Előnyt jelent számukra az is, hogy a kijárási korlátozás számukra kevésbé akadály, hiszen a munkájukat végzik. A dúvadgyérítési hét versenynek nem nevezhető, de kétségtelenül szakmai megmérettetés is ez a hivatásos vadászok számára.

Újabb és újabb tapasztalatok

– Mindegyik nap más és más, így mindig újabb tapasztalatokkal gazdagodnak a természet ösvényeit járó szakemberek. Bár sok tényezőt igyekszünk figyelembe venni a dúvadgyérítési hét kiírásakor (holdciklus, vadászati idények, külön engedélyek beszerzési ideje), van néhány olyan tényező, amelyet nem lehet befolyásolni. Az egyik ilyen az időjárás. Az idei gyérítési hét eddig igencsak próbára tette a jelentkezőket, hiszen a sokszor viharos erejű széllel szemben nem nagyon van ellenszer. Bár a vad ilyenkor is mozog, hiszen ennie kell, a vadász csontjáig hatoló szél – különösen esténként, amikor még nulla fok alá is esik a hőmérő higanyszála – bizony próbára teszi a lelkesedést. A szélben romlanak az érzékszervek, bizonytalanabb a lövés, mégis gyűlnek a rókák, a borzok, a varjak, a szarkák, bizonyítva a vadászok szakmai tudását, a vadgazdálkodás iránt érzett felelősségüket.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában