Kelet-retró

2021.03.17. 16:00

Amikor elsüllyedt a sóstói hattyúház

Babahajtűgyártás Nyíregyházán, gátlástalan határsértés árvízvédelmi álcával. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. március 17., szerda

Jól halad az Ecsedi-láp rendezése

Szabolcs-Szatmár megye egyik rég húzódó mezőgazdasági problémájának, az Ecsedi-lápnak megnyugtató rendezése kezdődött el 1963-ban. Tizenhárom évre szóló terv alapján változik meg a táj, s ez idő alatt az állam nem kevesebb, mintegy 200 millió forintot fektet a rendezésbe. A teljes rendezés 1980-ban fejeződik be. A kiemelt területhez nyolc falu, illetve nyolc termelőszövetkezet tartozik: a kocsordi Új Élet, ököritófülpösi Szamos menti, nagyecsedi Rákóczi, tyukodi Kossuth, pátyodi Kossuth, csengerújfalui Béke, urai Hunyadi, tiborszállási Új Élet Tsz-ek.

Jelentős új létesítménynek számít a komplex rendezés során a tyukodi másfél millió köbméter befogadóképességű víztározó. A jókora víztározó másodlagos hasznosítása céljából a tyukodi tsz a haltenyésztés lehetőségét is mérlegeli.

A nagyszabású rendezés alatt álló terület termelőszövetkezetei részére az Országos Mezőgazdasági Minőségvisgáló Intézet genetikus talajtérképeket készített. Ezek ismeretében a helyi szakemberek a sajátos lápi talaj legkedvezőbb hasznosítását tudják megvalósítani.

Babahajtűgyártás Nyíregyházán

Országosan hiánycikk volt a babahajtű, melynek gyártását megkezdték a Nyíregyházi Fodrász Ktsz üzemházában. Ebben az évben 10 mázsát készítenek a fodrászkészletező vállalat részére, ahonnan az ország fodrászatait látják el a keresett cikkből.

1981. március 17., kedd

Elsüllyedt a sóstói hattyúház

A Sóstói-tó hattyúpárjának életében is sorsfordulót jelentett a belvíz. A baj ott keletkezett, hogy a tó megnövekedett vízszintje következtében felborult és elsüllyedt a hattyúház, szállás nélkül maradtak a madarak. A gazda tisztségét betöltő SZAVICSAV gyorsan intézkedett.

A mintegy négy méter mély vízből a nyíregyházi Szamuely könnyűbúvárklub tagjai emelték ki a hattyúk házát a népes közönség drukkja és segítsége közepette. No, persze néhány napig még ház nélkül lesznek a hattyúk, hiszen a megviselt épületet meg kell javítani.

2001. március 17., szombat

Gátlástalan határsértés árvízvédelmi álcával

Az embercsempészet gátlástalansága nem ismer határokat! Amikor a jóérzésű emberek az árvíz által veszélyeztetett területen igyekeznek helytállni, egyesek mindezt kijátszva szerették volna érvényre juttatni aljas céljaikat. Tíz perc telt el a péntekből, amikor a határőrök gyanús teherautóra lettek figyelmesek a tunyogmatolcsi hídnál. A jármű a jelzést figyelmen kívül hagyva továbbhajtott.

A határőrök a nyomába eredtek, és Kocsordnál sikerült feltartóztatniuk a teherautót, melynek rakteréből sáros, elcsigázott határsértők (negyven afgán férfi, négy nő, négy gyerek, hét kínai férfi és egy nő, három iráni férfi, egy-egy kameruni és pakisztáni férfi) kászálódtak le.

A jármű vezetője kereket oldott. Túl a határsértés tényén elszomorító, hogy a teherautó szélvédőjén az „Árvízvédelem Tarpa” felirat volt. Az ügy körülményeit a határőrök vizsgálják, az embercsempészeket nagy erőkkel keresik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában