Oltóbuszok

2021.03.17. 14:00

Átalakították a járműveket , íme a speciális katonai oltóbuszok!

A katonai mobil oltópontokon a lakosság is megkaphatja majd a koronavírus elleni vakcinát.

KM

Naponta 150 embert tudnak beoltani a speciális katonai buszon

Forrás: Tóth László / honvedelem.hu

A katonai mobil oltópontokon a lakosság is megkaphatja majd a koronavírus elleni vakcinát – jelentették be a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban, ahol a múlt hét kedden kezdődött el a határvédelmi feladatokra induló katonák védőoltása. A Currus Aries típusú moduláris többfunkciós járműveket egészségügyi oltóállomássá alakították át, így naponta 150 ember oltását végezheti el a szolgálatot teljesítő 10 tagú szakszemélyzet. Amennyiben az operatív törzs úgy dönt, megyénkbe is begurulhatnak a speciális oltójárművek.

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban a múlt hét kedden kezdődött el a határvédelmi feladatokra induló katonák védőoltása. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az oltóbuszok működtetésére ugyanaz az orvosi-egészségügyi protokoll vonatkozik, mint amit a lakosok az oltópontokon, a háziorvosoknál megszokhattak.

Többfunkciós jármű

A minisztérium sajtóosztályától megkérdeztük többek között, hogy az iskolákban április 7-éig elvégzik-e a fertőtlenítést, s számíthatunk-e az oltóbuszok megyei megjelenésére.

A Magyar Honvédség katonái Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyháza és Kisvárda kijelölt egészségügyi létesítményeit támogatják, az egészségügyi szakképzettséget nem igénylő feladatok ellátását segítik. A kijelölt egészségügyi intézmények támogatásában és a fertőtlenítési feladatokban a hivatásos és szerződéses katonákon túl az önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes területvédelmi tartalékos, valamint speciális önkéntes területvédelmi tartalékos állomány tagjai is részt vesznek. A koronavírus-járvány elleni védekezést segítve a honvédség katonai kapcsolattartók közreműködésével támogatja és szavatolja közel nyolcvan (köztük több Szabolcs megyei), az ország működése szempontjából stratégiai fontosságú vállalat zavartalan működését. Ezen túlmenően az M3-as autópályán is járőröznek katonák.

A koronavírus-járvány elleni kormányzati és honvédségi védekezési feladatok elősegítése érdekében a Currus Aries típusú moduláris többfunkciós járműveket egészségügyi oltóállomássá alakították. A mobil oltóállomás, egy belső elkülönített oltóhely működtetésével alkalmas a védőoltások beadására. A buszokon tíztagú személyzet dolgozik, köztük mentőtisztek, ápolók és adminisztrátorok is. Az oltóállomás egészségügyi szakszemélyzete napi 150 személy oltását tudja biztosítani. Elsőként a honvédeket fogják oltani, majd a lakosság átoltásában is részt fognak venni. Az oltóbuszok egyik legnagyobb előnye, hogy olyan helyen is el tudják végezni feladatukat, ahol nem tudnak közvetlenül áramforráshoz csatlakozni, hiszen egy áramtermelő aggregátor segíti az energiaellátásukat. A fertőtlenítést a teljes buszon automata, úgynevezett permetbefúvásos rendszerrel végzik.

Az oltóbuszok igénybevételének tervezése folyamatban van, melyről az operatív törzs dönt, csakúgy, mint a közoktatási intézmények fertőtlenítéséről is, utóbbira egy készenléti raj áll rendelkezésre – írta válaszában a minisztérium sajtóosztálya.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában