Nyíregyháza

2021.03.04. 07:43

Atletikusan haladnak a beruházással

A tervezett ütemben haladnak a kivitelezők, így határidőre elkészülhet a Nyíregyházi Atlétikai Centrum.

km

Forrás: városháza

A koronavírus-járvány idején is jó tempót diktálnak az építők a régi NYVSC-pálya helyén, ahol dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere tartott helyszíni szemlét. Meg­győződhetett róla, hogy a forgatókönyvhöz igazodva, csúszás nélkül haladnak, ezáltal a tervezett időben adhatják majd át a Nyíregyházi Atlétikai Centrumot.

Hét és fél milliárdos költség

– Ez egy olyan hiánypótló, nagy beruházás, amely ha elkészül, a létesítmény akár rangos nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Emellett az itt élők is igénybe vehetik majd a szabadidős sportoláshoz az 505 méteres kültéri rekortánt. Ha a régi, leromlott állapotú NYVSC-pályára visszagondolunk, óriási a kontraszt, hiszen hamarosan a legmodernebb körülmények között készülhetnek fel az atlétáink is – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Már elkészültek a térkövezett felületek és a kültéri versenypálya, a dobópálya befejezése is a végéhez közeledik, és párhuzamosan a tereprendezési parkosítási munkák is tartanak. A beltéri versenypálya burkolatának még hátravan a „vonalazása”. Véget értek a szakági alapszerelési munkák, valamint a hidegburkoláson is túl vannak. Az utolsó simításokat végzik a homlokzati díszburkolaton, folyamatban van a beltéri melegburkolatok, a lelátószékek és az üvegkorlátok elhelyezése. Emellett szerelvényezik az épületet, és már beüzemelték a gépészeti, illetve az erős- és gyengeáramú rendszereket, továbbá az épület fűtési hálózatát.

Fotó: városháza

A Modern Városok Programban valósulhat meg az új Nyíregyházi Atlétikai Centrum építése. A projekt össz­költsége 7,5 milliárd forint, 100 százalékos hazai támogatás mellett. A sportkomplexum építésével egy olyan korszerű, európai szintű atlétikai centrumot adhatnak át, amely egyrészt biztosítja a város atlétáinak a minőségi felkészülését, edzéshelyszíneit, másrészt a hazai és a szomszédos országok atlétáinak edzőtáboroztatási helyszíneként is szolgálhat. Túl azon, hogy a sportközpont szabadidős sportolási lehetőséget biztosít a városlakóknak, modern körülményeket teremt a vívás, a cselgáncs, a tollaslabda, a tájékozódási futás és az amerikai foci utánpótlás és felnőtt sportolóinak is a mindennapi felkészüléshez és a versenyek rendezéséhez.

– Bár a járványhelyzet egy kicsit nehezítette a feladatainkat, a kollégáink körültekintésének és előrelátásának köszönhetően nem volt csúszás a szállításokban, így a kivitelezésben sem. A beruházásnak ideális az üteme, minden munkafolyamat a befejező fázisánál tart, áprilisban kerülhet sor a műszaki átadás-átvételi eljárásra – említette Hársfalvi Gergely, a kivitelező Aktuál Bau Kft. ügyvezetője.

Fedett nézőtér épült

A Nyíregyházi Atlétikai Centrumban a szabadtéri, rekortánburkolatú pálya 8 sávos, a futószámok mellett magas­ugró, hármasugró, távolugró és dobóatlétikai versenyszámok lebonyolítására is alkalmas. A nyugati oldalán 570 fős fedett nézőtér épült. A 60x100 m-es szabadtéri, füvesített atlétikai dobópálya az edzésszintű térvilágításnak köszönhetően az esti edzéslehetőséget is biztosítja. A szabadidős sportolást segíti az 1,8 méter széles, 2 sávos, 505 méter belső ívhosszúságú futókör – ugyancsak térvilágítással.

A fedett atlétikai csarnok és sportcentrum 11 901 négyzetméternyi nettó alapterületen magasodik. A csarnokrész magában foglal egy 6 sávos 200 méteres futópályát, és egy 8 sávos 60 méteres futópályát, magasugró, távolugró és rúdugró pályafelülettel. A fedett atlétikai pályához egy 600 ülőhelyes lelátó épült.

A sportcentrum épületrészében a vívás, a cselgáncs és a tollaslabda szakosztályok edzőtermei, kondicionálóterem, fedett dobópálya, továbbá öltözők, szertárak, kiszolgálóhelyiségek, irodák, orvosi és rehabilitációs területek kaptak helyet. A kétszintes sportszállóban 24 darab 2 fős, fürdőszobás vendégszobát alakítottak ki teakonyhával, éttermi-konyhai résszel és közösségi térrel. Összesen 64 parkolóhelyet lehet igénybe venni a főbejárat közelében. A kivitelezés várható befejezése április vége.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hamarosan-elkeszul-a-nyiregyhazi-atletikai-centrum-4872790/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában