Nyírkarász

2021.03.14. 09:00

Az útfelújítás a legfontosabb

Máig kísért a múlt az északkelet-nyírségi faluban, ennek ellenére teszik a dolgukat.

MJ

Szalmási József | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Nincs irigylésre méltó helyzetben Szalmási József, Nyírkarász polgármestere.

– A képviselő-testületbe 2010-ben kerültem, két évre rá a falu csődbe ment. Úgy vettem át polgármesterként 2014 októberében, hogy még tartott a nem jól lefolytatott csődeljárás. Mintegy 100–110 millió forint adósság maradt utána. Sajnos öszvérhelyzetű község lettünk, a Kisvárdai járáshoz tartozunk, de a mátészalkai választókerület tagjaként, és a Baktalórántházi kistérség részeként. Emiatt néha úgy érezzünk, Nyírkarásznak nincs gazdája.

Gondok és kilábalás

– Nincs iparűzésiadó-bevételünk, a támogatások sem mindig azt célozzák, amire igazán szükségünk lenne, persze hálásak vagyunk minden fil­lérért. Ugyan a vírushelyzet a beruházásainkat lelassította, elkészülhetett a piaccsarnokunk, és átadás előtt áll egy játékudvarunk. Földutunk egy van, de forrás hiányában kénytelenek leszünk tömörített kőzúzalékkal saját erőből leborítani.

Szalmási József | Fotó: Sipeki Péter

– Öt település egyikeként konzorciumban humánerőforrás-fejlesztésbe kezdtünk, de a pályázat elszámolásánál gond adódott, 59 millió forintunk benn ragadt. Mi is pályáztunk a Magyar Falu Programra, 27 millióból fel fogjuk újítani művelődési házunk alsó szintjét, de a tetőteret tönkretette a 2019-es vihar, és a statikus csak emeletráépítést engedélyezne.

– A szegregáció felszámolására több mint 330 millió forintot nyertünk, amiből lakásokat vásárolunk és építünk, programokat szervezünk. Folyamatban van egy energetikai pályázatunk, amiből jutna az iskola, az idősek otthona nyílászáróinak cseréire, és az óvoda napkollektoraira. A földvárunk régészeti feltárására kellene még pénz, és bár a külterületi útfenntartásra lettek gépeink, nem nyertünk még soha sem útfelújításra, pedig különösen fontos lenne – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában