Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.26. 15:02

Keresik a Magyarság KicsiNagykövetét

A határokon átívelő program főpróbáját megyénkben tartják.

CsA

Forrás: shutterstock

A határon innen és túl élő magyar nemzetiségű gyerekeket szólítja meg a Generációk Találkozása Egyesület és a Jövőt Építők Generációja Egyesület közös programja, a Magyarság KicsiNagykövete. A 10–12 év közötti kisdiákok többfordulós, játékos versenyen ismerhetik meg szülővárosukat, környezetüket, de a megoldásra váró feladatok során a hazaszeretet, a kultúra, a sport tisztelete és a család fontosságának érzése is elmélyül bennük. Gyökereket kapnak, hogy tudják, honnan jöttek, s legyen hová visszatérniük, és szárnyakat, hogy merjenek nagyot álmodni és megvalósítani azt.

A megmérettetés hazánk tizenkilenc megyéjén és a fővároson túl öt határon túli, magyarok lakta régióra, Erdélyre, Kárpátaljára, a Felvidékre, az Őrvidékre és a Délvidékre terjed ki, kapcsolatot teremtve a belföldi és külhoni gyerekek között. A programmal összesen 200 ezer kisdiákot szeretnének megszólítani. A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal színesített verseny során legjobban teljesítő tanuló elnyeri a Megye KicsiNagykövete, a második és harmadik helyezett a Megye KicsiAttaséja címet, és ők képviselhetik megyéjüket majd az országos megmérettetésen.

Óriási lelkesedéssel fogadták

– Több mint két éve született meg a program alapötlete. Kollégákkal, kedves ismerősökkel együtt kezdtünk el dolgozni a projekten, folyamatosan gyúrtuk, alakítottuk, elvettünk belőle és hozzáadtunk. Körülbelül fél éve csatlakozott hozzánk egy rendkívül tehetséges, jól képzett és lelkiismeretes, huszonévesekből álló csapat, a Jövőt Építők Generációja Egyesület tagjai. A közös munka gyümölcse beérett, létrejött egy országhatáron átívelő, nagyszabású verseny, már „csak” támogatókat kellett hozzá keresni – idézte fel az első lépéseket Strack Mária, aki azt javasolta, mielőtt elindítják az országos versenyt, nézzék meg, hogyan működik kicsiben.

– Arra gondoltam, hirdessük meg egyetlen megyében, szerezzünk tapasztalatot és rutint, s csak aztán terjesszük ki. Azt reméltem, hogy mire véget ér a pilotprojekt, a finanszírozás kérdése is megoldódik. Jó barátom, Czirják Ferenc megszervezett egy találkozót Nyírbogdányban, ahol bemutattuk a programot két országgyűlési képviselőnek, néhány polgármesternek és cégvezetőnek. Óriási lelkesedéssel fogadták, remek partnerekre találtam bennük, dr. Seszták Miklós kormánybiztos közreműködésével támogatási szerződést kötöttünk a Közért Egyesülettel, és az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt.-t is a támogatóink között tudhatjuk, így nem volt kérdés, hogy a mintaprojekt helyszíne Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz. Mellénk állt dr. Szabó Tünde államtitkár, ő lett a megyei verseny fővédnöke, míg a mentor szerepét a fényeslitkei jegyző, dr. Bíró Róbert vállalta. Molnár Marianna koordinátor ugyan több mint húsz éve Budapesten él, ezer szállal kötődik a megyéhez, hiszen Nyíregyházán született és élt sokáig, s nem is tudott teljesen elszakadni az otthonától. Legutóbb három évig dolgozott Kisvárdán – szintén fiatalokkal –, és szívét-lelkét beleteszi az újabb „hazai” projektbe is – avatott be a részletekbe a diákprogram megálmodója és ötletgazdája.

Végre eljutottak arra a pontra, hogy elkezdhették népszerűsíteni a Magyarság KicsiNagykövete versenyt.

– Megkerestünk 161 iskolát, felvettük a kapcsolatot a tankerületi vezetőkkel, a honlapunkon, a közösségi médiában és az Okos Doboz felületén is közzétettük a felhívást. Úgy gondoltam, hogy már az is siker, ha be tudunk vonni 100–200 gyereket, ám az érdeklődés elsöprő volt: a március 14-ei határidőig 681-en jelentkeztek. Mondanom sem kell, ez hatalmas örömmel tölt el. A pandémia miatt egyelőre a virtuális térben tartjuk a kapcsolatot a diákokkal, így jutott el hozzájuk a program nagykövete, dr. Szabó László versenyindító videóüzenete is. A Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatója elmagyarázta nekik, hogy Washington volt magyarországi nagyköveteként mi volt a feladata. Az ő ötlete volt az is, hogy válasszunk kicsi attasékat is, akiknek munkájáról felesége, dr. Szeverényi Ivonn, Szlovénia nagykövete, volt külgazdasági attasé mesélt. Szívmelengetően kedves visszajelzéseket kaptunk a gyerekektől a programról, egyikük például így fogalmazott: „Én teljes mértékben készen állok a megyére”, míg egy másik kisdiák ezt írta: „Nekem nem számít a nyeremény, csak az, hogy versenyben legyek.” Sokuk pedig a kihívás izgalmát tartja a legfontosabbnak.

Helyi példaképek

A diákok a március 28-áig tartó első fordulóban az Okos Doboz felületén oldanak meg a magyar történelemmel, irodalommal kapcsolatos feladatokat, de a kérdéssor az általános műveltségüket is teszteli. A száz legjobb eredményt elérő gyermek jut tovább a következő fordulóba, ahol virtuális kalandra indulnak Szabolcs-Szatmár-Beregben. A kreativitást és játékosságot igénylő kérdések megoldásával kiderül, mennyire ismerik a megye és lakóhelyük értékeit. Több feladatot fognak kapni e-mailben, mindegyik elkészítésére egy hét áll majd a rendelkezésükre. Fontos, hogy a fiatalok engedjék szabadjára a fantáziájukat, az sem hátrány, ha elmerülnek a magyar nyelv sokszínűségében és mernek segítséget kérni szüleiktől, családtagjaiktól, barátaiktól. A döntőbe a harminc legügyesebb kisdiák jut be, ahol sok meglepetésfeladat vár még rájuk.

– Nagyon reméljük, hogy április végén, május elején feloldják a korlátozásokat, ugyanis több személyes találkozót is tervezünk a kis versenyzőkkel, akikhez helyi hírességek, vagy ahogy mi nevezzük őket, példaképek is ellátogatnak majd. Ők fognak feladatokat adni a gyerekeknek és a családtagjaiknak, és részt vesznek a megoldásban is. Elfogadta a meghívásunkat többek között Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, Nagy Sándor Jászai Mari-díjas színművész és Dzsudzsák Balázs válogatott futballista. Azért szervezzük ezeket a találkozókat, mert vannak olyan példaképek, akikre „már csak” a szülők emlékeznek. A közös beszélgetések közben felidézhetik a kedves emlékeket, közben pedig izgalmas rejtvényeket, érdekes feladatokat oldhatnak meg. Biztos vagyok benne, hogy ezernyi kérdésük lesz a diákoknak, és életük végéig emlékezni fognak az együtt töltött napra – jegyezte meg mosolyogva Marika.

Rejtett kincsek nyomában

– A döntő és a zárórendezvény „óriási buli” lesz, ezért ha május 15-éig maradnak a járványügyi rendelkezések, keresünk egy új, júniusi időpontot. A legügyesebb harminc tanulóra kincskeresés és tudáspróba vár. Szüleikkel és testvéreikkel, akár még házi kedvencükkel is közösen fognak útra kelni, hogy bejárva lakóhelyüket, közösen keressék meg annak rejtett kincseit. Egy tablettel és segítőikkel felvértezve vágnak majd neki a kalandnak, a kincskeresés végén pedig megmutathatják, mit tanultak a verseny során. A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diák elnyeri a Megye KicsiNagykövete – a második és harmadik a Megye KicsiAttaséja – rangot, és a fináléban ő képviseli Szabolcs-Szatmár-Bereget és méretteti meg magát a Magyarság KicsiNagykövete címért – ismertette a program megálmodója, aki azt is elárulta, hogy az első Megye KicsiNagykövete a megszerzett tudás, elismerés és sok új barát mellett egy családi balatoni nyaralást és egy új tabletet is nyer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában