Koronavírus

2021.03.06. 15:30

Zárás-nyitás, kezdjük megszokni?

– Sajnos február 17-étől a mi dolgozóink között is felütötte a fejét a koronavírus – tudtuk meg dr. Faragóné Bankus Judittól, a Nyírpazonyi Aranyalma Óvoda intézményvezetőjétől.

KM

A Lukovics Szépségszalonban pénteken egymásnak adták a kilincset a vendégek

Fotó: Dodó Ferenc

– Emiatt az elmúlt két hétben kénytelenek voltunk két csoportot is bezárni. Egyre többen lettek betegek, és egy hete már ott tartottam, hogy lassan nem lesz dolgozónk, akár be is zárhatnánk az intézményt. Erre jött meg az Oktatási Hivatal állásfoglalása a tényleges bezárásról. A szülők szerencsére már azt is türelemmel kezelték, hogy tavaly március óta zárt kapukkal működünk, ugyanígy a mindennapi lázmérés, a fertőtlenítések miatt se zúgolódott senki, nagyszerű partnerünk volt mindenki. Egyébként nem számítottunk erre, szinte egész télen 150-es gyermeklétszámmal működtünk, és alig volt hiányzó gyerekünk, most viszont április 7-éig zárva leszünk. Összességében helyesnek gondolom, hogy most bezárnak, ezt akár már két héttel korábban is meg lehetett volna tenni – jegyezte meg az óvoda vezetője.

Otthon tanulnak a diákok

– Mivel a nálunk tanuló gyermekek nagy része nem rendelkezik digitális eszközökkel, illetve nem megfelelő az internetes lefedettség sem, maradunk a tavasszal használt módszernél: a tanárok papíron elkészítik a feladatokat, az iskolában fénymásolással sokszorosítják a tananyagot, s azokat mindegyik diák megkapja. Amikor legközelebb visszük ki az új feladatlapokat, a diákok visszaküldik a megoldásokat – avatta be szerkesztőségünket az oktatás nem éppen legmodernebb változatába Kosztya Zoltán, a Méhteleki Általános Iskola igazgatója. – Mindezek mellett, akikkel lehet, azokkal a tanulókkal digitálisan is tartják a kapcsolatot a tanárok. Megértjük a távoktatás szükségességét, hiszen térségünkben több pedagógus is elkapta a koronavírust, szerencsére a kollégáim eddig egészségesek maradtak. Félünk a vírustól, valamennyien regisztráltunk védőoltásra. Az a pedagógusunk, aki az asztmája miatt krónikus betegnek számít, már meg is kapta a vakcinát. Nagyon várjuk, hogy mindnyájan sorra kerüljünk. A napokban negyven-ötven diákunk is hiányzott, de a háziorvos szerint a gyermekek más vírustól lettek betegek, nem a Covidtól.

Nagy Ágota egy kilenc- és egy nyolcéves gyerek édesanyja, mint mondta, a kicsik örülnek is, meg nem is a korlátozásoknak. – Nem kell korán kelniük, rugalmasabban oszthatják be, mikor tanulnak, ugyanakkor nehezen viselik a bezártságot, mert nem találkozhatnak a barátaikkal – tudtuk meg a fiatal édesanyától, aki bár meg tudja oldani gyermekei felügyeletét, mindez a munkahelyétől szervezést igényel.

– A kicsik még nem ülnek le maguktól tanulni, ezért szinte egész nap figyelnem kell rájuk. Igyekszem megnyugtatni őket, de félnek a betegségtől, ennek ellenére úgy gondolom, a jelenlegi helyzetet már rutinosabban tudom kezelni, mint tavaly ilyenkor – tette hozzá Nagy Ágota.

Nem számítottak a zárásra

– Derült égből villámcsapásként ért az új rendelet – kezdte reagálását Lukovics György aranykoszorús mesterfodrász. – A következő két hétben olyan vendégeim érkeztek volna, akik már hetekkel előtte lefoglalták az időpontjukat. Ebben a szakmában ennek ez a menete, van egy folyamatos ciklus benne. Pánikszerűen bejelentkeztek a lekötött idejűek, így aki gyorsabb volt, a hétvégén még tudtuk vállalni. Mi eddig is odafigyeltünk a biztonságra: a belépés után automata kézfertőtlenítőt vehetnek igénybe a hozzánk betérők. Mivel viszonylag nagy a szalon, bőven elférünk benne, tudjuk tartani a többméteres távolságot is. Ami pedig a gazdasági részt illeti: a kéthetes kiesés nem olyan sok, de aki hónapról hónapra él, és nincsenek tartalékai, megsínyli a pénztárcája. Ha az osztrák, a német vagy a brit szigorítást vesszük alapul, akkor mi még csendben lehetünk. Mindenki vigyázzon magára és egymásra!

Az újabb korlátozások csütörtöki bejelentése a virágboltosokat is érzékenyen érintette, hiszen egészen péntek reggelig úgy tudták, be kell zárniuk a nőnapi vásárlódömping közepén. Vass Zoltánné a Galéria Üzletház sarkán várja vásárlóit, de mint mondta, a korlátozások miatt nem számít annyi vevőre nőnapon, mint a korábbi években.

– A megmaradt pénzünket a virágokba fektettük, hátha termelhetünk egy kis nyereséget a hölgyek napján. Valósággal sokkoltak a csütörtöki hírek, de mikor kiderült, hogy hétfőn nyitva lehetünk, egy kicsit megnyugodtam. A forgalom szerintem kisebb lesz, mint máskor, az emberek nem a virágokkal foglalkoznak majd, helyette bevásárolnak a nagy bezárások előtt. A virágokat egy héttel korábban meg kell rendelnünk a nagykertől, nem hozhatunk egyik napról a másikra döntést. Az iskolákba, óvodákba sem visznek most virágot a gyerekek, de hogy milyen lesz a teljes forgalom, arról még nem tudok beszélni. A multikkal sem tudjuk tartani a lépést, hiszen sokszor olyan alacsony áron kínálják a virágokat, amennyiért a nagykerben sem jutok hozzá – tudtuk meg a virágboltostól.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában