Távirat

2021.04.30. 12:37

A taaviratfeladaasnak maatool veege stop

A forgalomcsökkenés miatt vezették ki a szolgáltatást.

JG

Április 29-én lehetett utoljára hagyományos táviratot feladni a postahivatalokban.

– A Magyar Posta április 30-tól vezeti ki portfóliójából a távirat-szolgáltatást – mondta el lapunk kérdésére Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. társasági kommunikációs osztályának munkatársa. – Magyarországon először 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították az első táviratot. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, de hamarosan megnyitották a magánforgalom előtt is. A távirat szövegezése a morzeábécé szerint történt, ezért hiányoztak az ékezetes betűk, illetve a magyar nyelvben megszokott pontot a stop nemzetközi szó helyettesítette. Az 1960-70-80-as években több millió táviratot küldtek évente, ekkor élte fénykorát a dísztávirat is. A posta a táviratokat a megrendeléstől függően 4-6 órán belül kézbesítette a címzettnek. Amíg 2015-ben több mint százezer darab táviratot adtak fel országosan, ez a szám 2018-ra 54 ezerre csökkent, 2020-ban pedig 23 ezer táviratot továbbítottak.

A Magyar Posta a távirat helyett alternatív megoldásként a képeslapküldést javasolja, illetve a Sender mobilapplikációját kínálja ügyfeleinek, amely egy saját fotóból készíthető képeslapküldő alkalmazás, mindegyik okostelefonos platformon elérhető – tette hozzá Panulin Ildikó.

Minimális forgalom

– Az idő és a technológiai újítások, a mobiltelefonok és az internet világa egyre jobban kiszorította a hagyományos távirat-szolgáltatást Nagykállóban is – tudtuk meg Budaháziné Molnár Iréntől, a városi posta vezetőjétől. – Az elmúlt évben jellemzően dísztáviratokat adtak fel, melyet születésnap, gyermek születése, házasságkötés alkalmából küldtek, de előfordult, hogy haláleset miatt vált szükségessé ez a megoldás. Összességében tehát minimális volt emiatt a forgalmunk, évente talán 5-6 ilyen alkalommal tértek be hozzánk táviratot feladni.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában