Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.23. 11:30

Család és karrier együtt

A Magyar Vöröskereszt programja segített a nőknek visszatalálni a munka világába.

VNA

Az álláskeresés nem mindig könnyű feladat, főleg ha nőként, édesanyaként próbál valaki eligazodni a munka világában egy hátrányos helyzetű településen. A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének Család és Karrierpontja közel három évig dolgozott azon, hogy a „Nő” a lehetőség! programjával megoldásokat találjon erre a problémára a megyében.

Kevés a célzott projekt

– Kihívásokat tartogat, így különösen elismerésre méltó, hogy a résztvevők a mindennapi feladatok mellett ilyen nagy figyelmet tudtak fordítani a projektre, ami így sikeres lehetett – mondta el a projekt zárórendezvényén Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Dr. Pataki Piroska, a megyei szervezet elnöke kiemelte: a „Nő” a lehetőség! több szempontból is különleges volt, hiszen kevés olyan projekt van, ami kimondottan nőknek szól, és még kevesebb, ami a munkavállalás szempontjából hátrányosan érintett nőket igyekszik bevonni, főleg egy olyan megyében, ahol kedvezőtlenebbek a foglalkoztatási mutatók. A programban nem csak nők vehettek részt: gyermeküket egyedül nevelő apák is fordulhattak a Család és Karrierpont szakembereihez.

El tudtak helyezkedni

– A legfontosabb céljaink között szerepelt, hogy a karrier világát és a magánéletet közelebb hozzuk egymáshoz, hogy minél szélesebb körben megismertessük az atipikus munkavállalási formákat, valamint hogy bebizonyítsuk: a munka összehangolható a családdal – mondta el Dudás Marianna, a projekt szakmai vezetője.

– Tanácsadásokkal, rendezvényekkel, képzésekkel igyekeztünk segíteni mindenkinek, aki hozzánk fordult. A hároméves projekt alatt huszonkét álláskeresőt tudtunk sikeresen összekapcsolni munkáltatókkal, rendezvényeink és tréningjeink alatt pedig körülbelül ötszáz alkalommal vették igénybe gyermekfelügyeleti szolgáltatásunkat. Összesen 1600 embert tudtunk megszólítani, 175 ügyfélnek segíteni és 51 megállapodást kötöttünk munkahelyekkel, szervezetekkel, önkormányzatokkal.

Értékeljék saját magukat!

A program konzorciumi partnere Nyírtass volt. Jenei Erzsébet, a település polgármestere kiemelte: az önkormányzatoknak a kötelező feladataikra kell koncentrálniuk, így egy ehhez hasonló kezdeményezés nagy segítséget jelent abban, hogy a nők munkaerőpiaci problémáira helyben megoldást találjanak, ezzel is erősítve a helyi közösséget. Gerzonné Losonczki Bernadett pszichológus tanácsadóként dolgozott a projekten: Nyíregyházán, Nyírtasson, Fehérgyarmaton, illetve a pandémia alatt online.

A szakember elmondása szerint a leggyakrabban karrierproblémákkal, bizonytalanságokkal, feldolgozatlan veszteségekkel és párkapcsolati gondokkal fordultak hozzá. Minden esetben arra összpontosítottak, hogy meghatározzák az egyéni célokat, előkészítsék a döntéseket és erősítsék a problémamegoldó képességet – de a legfőbb céljuk az volt, hogy az ügyfél megtanulja értékelni önmagát.

Borítókép: A Család és Karrierpont nyíregyházi, Szarvas utcai irodáját 2019 áprilisában adták át ünnepélyesen | Fotó: Pusztai Sándor-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában