Nagyar

2021.04.14. 15:02

Interaktív múzeummá vált a késő klasszicista kastély

Luby Géza a nagyari uradalmat megcsodált mintagazdasággá alakította át.

KM

Forrás: MML

A múlt dicső örökségeként várak, kastélyok, kúriák is gazdagítják a megyei értéktárat. Közöttük találhatjuk a nagyari Luby-kastélyt is, amit Luby Géza építtetett 1877–79-ben.

A „rózsakirály”

Az emeletes épületet park ölelte körül, melynek utca felőli részében gyönyörű rózsaliget illatozott. Az egykori feljegyzés szerint a park pompájával a Margit-sziget virág­ágyai sem kelhettek volna versenyre.

A környéken „rózsakirályként” emlegetett Luby Géza, aki egyben országgyűlési képviselő is volt, a fővárosban szerzett kertészeti és gazdászati ismeretei révén a nagyari uradalmat sokak által megcsodált mintagazdasággá alakította át.

Iskolaként is működött

Ebben a kastélyban születtek meg Luby Géza Okolicsányi Margittal kötött házasságából származó gyermekei, köztük Luby Margit néprajzi gyűjtő és etnográfiai művek szerzője, valamint ifjabb Luby Géza, aki a XX. század elején anyagi okokból eladott kastélyt és birtokot 1936-ban visszavásárolta.

A közben eltelt három évtizedben gróf Vay Ádám kiskorú örökösei voltak a tulajdonosok. 1936-tól Luby Géza lakott itt feleségével, Kölcsey Borbálával és neje első házasságából származó gyermekei­vel, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal. Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött.

Az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették, és mivel az épület nem kapott új funkciót, állaga egyre romlott. 2010-ben kezdődött a késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő kastély felújítása.

A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, amely játékos formában, a modern technika segítségét is igénybe véve tanítja a látogatókat, akik a feladatok révén időutazást tesznek nemzetünk és a szatmári régió igen gazdag történelmi-irodalmi-művészeti múltjában.

A számtalan színes program mellett a kastély időszakos kiállításoknak is helyet ad, illetve nagyszerű élményt nyújtanak Erdélyi Tibor fafaragó művész három tematikában készült munkái az állandó kiállítás keretein belül – olvasható a megyei értéktár honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában