Nyíregyháza

2021.04.26. 11:30

Kupakgyűjtés – sok kicsi sokra megy!

Átlagosan 25 forintot adnak a kupak kilójáért, és a gyűjtés, válogatás is rengeteg feladattal jár.

MI

Hegyekben áll a kupak: az önkéntesek eddig mintegy 4 tonnát gyűjtöttek össze | Fotó: Jaczkovicsné Csoma Enikő

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a boltoknál, esetleg a munkahelyeken gyűjtik a kupakokat valamely szervezet vagy még jellemzőbben egy beteg gyermek megsegítésére. A kupakgyűjtés rendkívül hasznos, hiszen amellett, hogy egy bajba jutott vagy nehéz helyzetben lévő gyermeket, családot támogathatunk vele, a környezetünket is kímélhetjük.

Felmerül azonban a kérdés, hogy megéri-e összegyűjteni, válogatni a kupakokat, és mekkora összeget várhatnak a jó szándékú segítők? A témáról Molnár Deborát és Jaczkovicsné Csoma Enikőt kérdeztük, akik hónapok óta fáradoznak azon, hogy egy beteg kisfiú, Noel megkaphassa a számára jobb életet jelentő gyógykezelést.

Minimális összeget ér

– Noel 2019 szeptemberében született, az első hónapokban nem mutatkozott jele semmilyen betegségnek, ám idővel a mozgása nem fejlődött megfelelően.

Hegyekben áll a kupak: az önkéntesek eddig mintegy 4 tonnát gyűjtöttek össze | Fotó: Jaczkovicsné Csoma Enikő

– A gyógytorna sem hozta meg a várt javulást, ezért a szülők a kisfiú egyéves korában utánajártak, mi lehet a háttérben. Elindult a kivizsgálások sora, majd miután az USA-ba küldték Noel vérmintáját, kiderült, a kisfiú SMA II.-es betegségben szenved. Az ország összefogott érte, így mi is csatlakoztunk – avatott be a gyűjtés indulásának menetébe Molnár Debora.

– Nem tudom egyértelműen megmondani, megéri-e kupakot gyűjteni. Nagyon sok munkával, odafigyeléssel jár, s ez nem mindig térül meg. A „kisemberek” így tudnak segíteni a legtöbbet, de minimális az az összeg, amit kilójáért kapunk. Átlagban 25–30 forintról beszélhetünk, ami valljuk be, nem sok, de találtunk egy céget, ahol több mint 60 forintot adnak a kupakokért. Három hónapja gyűjtünk Nyíregyháza több pontján, hozzávetőleg négy tonna kupakunk van.

A mennyiség elsőre soknak tűnhet, de még így sem lesz magas az érte kapott összeg, ugyanakkor ezt nem szabad lebecsülni, hiszen sok kicsi sokra megy. A megyeszékhelyen és környékén mintegy 20 gyűjtőpont van, ahol az emberek elhelyezhetik a kupakokat, mi pedig segítünk a szállításban – tudtuk meg a kezdeményezés egyik koordinátorától, aki a kupakgyűjtés nehézségeiről is mesélt.

Lassan halad a gyűjtés

– A szállítást nehéz volt megszervezni, mert a magasabb árat kínáló vállalat Tinnyén veszi át a kupakokat, és egy ekkora mennyiséget ilyen nagy távolságra eljuttatni óriási feladat. Szerencsére egy debreceni szállítmányozó cég mellénk állt, és ingyen elviszi a műanyagot a célállomásra. Elgondolkodtató, hogy a helyi vállalatoktól alig kaptunk segítséget, voltak olyan cégek, amelyek többszöri megkeresés után sem méltattak válaszra minket – tette hozzá.

– A kupakgyűjtésen túl az alumíniumdobozokat is szívesen fogadjuk, egy nyíregyházi vállalkozó Noel miatt 250 forintos kilogrammonkénti áron veszi át – ezt már Jaczkovicsné Csoma Enikő, a segítő kezdeményezés másik koordinátora mesélte. – Lassan halad a gyűjtés, ezért a járványügyi szabályokat maximálisan betartva egy anyák napi adományozónapot tartunk.

– Szeretnénk minden lehetőséget megragadni, hogy összegyűlhessen a kisfiúnak a 730 millió forint, ennek érdekében továbbra is várjuk a felajánlásokat, illetve közös gondolkodásra invitáljuk a vállalatok, szervezeteket, sportegyesületek és civil szervezetek képviselőit – fejtette ki Jaczkovicsné Csoma Enikő. Az anyák napi adományozónapról további részleteket találhatnak a kezdeményezés közösségi felületén, az „Együtt Noelért és Zsombiért Nyíregyházán és környékén” csoportban.

Az SMA-ban szenvedő magyar betegek számára fontos megállapodást kötött a napokban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő: idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer, ami több mint 700 millió forintba kerül – a szerk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában