robotok a kocsma mögött

2021.04.19. 11:30

Új iparágat honosítottak meg a megyében

Az egykori kocsma mögött bújik meg a csúcstechnológia Fülesden.

MI

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem akármilyen gyár épült a megyénkbeli Fülesden: az Enjoy Robotics Zrt. egy korszerű fertőtlenítőrobotot készít a településen, ami segíthet a Covid-járvány elleni védekezésben is. A modern berendezésről Csizmazia Tibor, a vállalat ügyvezetője mesélt lapunknak. Elmondta, a vállalkozás egy szoftverfejlesztési kft.-ből indult, amely hazánkban mintegy 2800 önkormányzat vagyonnyilvántartásához, iratkezeléséhez és könyveléséhez készít szoftvereket.

A robotoké a jövő?

– A fejlesztő vállalatoknak azt is nyomon kell követni, hogy mi a jövő technológiája, és ez napjainkban a robotizáció. Kutatásba kezdtünk, hogy megértsük, hogyan működik ez az iparág, és ezért létrehoztuk a fővárosban az Enjoy Budapest Cafét, ahol a világ minden részéről érkezett robotokkal találkozhatnak a vendégek. A 2019-ben indult kávézó nagyon népszerű lett, ráadásul a világon nincs még egy ilyen hely, a hasonló vendéglátóegységekben maximum egy robot van, itt pedig mintegy 30. A célunk a kutatás volt, mi hasznos információkhoz jutottunk ezáltal, a vendégeknek pedig különleges élmény egy ilyen kávézóba ellátogatni. Arra kerestük a választ, hogy milyen problémák vannak a robotokkal, melyek a fejlesztési irányok, és hogyan vehetnénk fel a versenyt a kínaiakkal – avatott be a vállalkozás indulásának körülményeibe az ügyvezető, s valóban ki ne ismerné a mondást, hogy ami nem kínai, az hamisítvány, hiszen a több mint kétmilliárd lakosú ország a gyártás fellegvára.

Csizmazia Tibortól azt is megtudtuk, a begyűjtött információk birtokában egy pincérsegéd robotot készítettek, de berobbant a járvány, és úgy vélték, sokkal fontosabb egy olyan gépet gyártani, ami segíthet a járványhelyzetben.

– Így született meg a Violetta, amely bár a hazánkban újnak számító UVC-technológiát használja, ez nyugaton már kiforrottnak számít, és igazoltan magas hatékonysággal alkalmazható fertőtlenítésre. A robotok egyik problémája, hogy sok energiát igényelnek, a Violetta fénycsövei is 900 wattosak, amihez erős akkumulátor kell. A nagy teljesítményű áramellátás azonban tűzveszélyes is lehet, amennyiben a megszokott technológiát használjuk. Ennek elkerülésére úgynevezett LTO-akkumulátorokat alkalmazunk, amelyek nem tűzveszélyesek, de nagy energiasűrűségűek. További előnyük, hogy hosszú üzemidőt tesznek lehetővé – mutatta be a fertőtlenítőrobotot az ügyvezető, hozzátéve: a Violettához hasonló berendezések általában éjszaka dolgoznak, de nem töltik ki a lehetséges munkaidejüket, mert az akkumulátoruk ezt nem teszi lehetővé.

Fontos üzenete van

– Mi ezt küszöböltük ki, így nagymértékben növeltük a robot hatékonyságát. A fejlesztéskor az is fontos szempont volt, hogy a robot rendelkezzen légfertőtlenítő funkcióval is, és olyan helyeken is hasznos legyen, ahol felületfertőtlenítésre nincs lehetőség.

A designt is szem előtt tartottuk, egy szép gépet készítettünk, amit ha valahová kiteszünk, az emberek látják, hogy az üzemeltető mindent megtesz a biztonságuk érdekében.

Ez egy nagyon fontos üzenet, különösen most, a koronavírus-járvány alatt – hívta fel a figyelmet Csizmazia Tibor, majd kiemelte: a Violetta teljesen önálló, nem kell programozni, könnyedén beállítható.

– Egy robotporszívóval ellentétben azt is meg lehet neki „tanítani”, hogy bizonyos felületek közelében több időt töltsön el, ugyanis eltérő módon kell fertőtleníteni egy széket és egy műtőasztalt. Kézi vezérlésre is lehetőség van, s ha így végzett a sterilizálással a készülék, legközelebb már önállóan is végre tudja hajtani a feladatot – tudatta az ügyvezető, aki a robot gyártásáról elmondta, Fülesden szerelik össze, de a szoftverfejlesztést távmunkában oldják meg.

Pizzásrobot

– A programozók az ország bármely pontján lehetnek, nem is kell találkoznunk velük a hatékony munkavégzéshez. A kistelepülésen volt egy kocsma, ami már régen bezárt, mi pedig megvásároltuk az épületet. Persze az üzem nem ott van, az egykori kocsma csupán szociális helyiség, mögötte egy 2500 négyzetméteres terület van, melyen egy korszerű ipari létesítményt alakítottunk ki. A robotokat kézzel szerelik össze, de nagyon sok modern berendezés – fröccsöntő, CNC-eszterga, plazmavágó, és még sorolhatnánk – kell hozzá. A munkaerő is helyi, az emberek tanfolyamokon szerezhették meg azt a tudást, ami az ilyen csúcstechnológiájú gépek üzemeltetéséhez és a gyártáshoz kell.

https://szon.hu/digitalia/magyar-fejlesztesu-fertotlenitorobot-a-koronavirus-ellen-4986415/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nover-es-pincerrobot-is-keszul-a-fulesdi-robotgyarban-4984705/

Borítókép: A rendhagyó kávézóban több mint harminc robot, köztük a Violetta várta a vendégeket | Fotók: Enjoy Robotics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában