Nyíregyháza

2021.05.12. 05:52

Biztonságban a gyalogátkelőn

Nyíregyházán és a megyében szerencsére csökkenő tendenciát mutatnak a zebrabalesetek.

MJ

Fotó: Sipeki Péter

Zebra terv elnevezéssel keddtől csütörtökig országos ellenőrzés-sorozatot hirdetett az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, így a megyében és a megyeszékhelyen is több forgalmas útszakaszon számítani lehet ­rendőri ­jelenlétre. A helyszíneket a korábban elvégzett baleseti kockázatelemzések adatai alapján választották ki. ­Nyíregyházán is egy fokozottan balesetveszélyes csomóponti gyalogátkelőhelyhez, a Búza térre vonultak ki az egyenruhások. Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára lapunknak elmondta: hasonló akciókat már több esetben szerveztek más-más elnevezéssel. Ezúttal azt a célt tűzték ki, hogy a legkiszolgáltatottabbak, a gyalogosok és kerékpárosok védelmére irányítsák rá a figyelmet.

Soha ne figyelmetlenül

– Minden közlekedő sokat tehet azért, hogy biztonságban hazaérjen. A gyalogos például azzal, hogy az úttestre lépés előtt – a KRESZ szabályainak megfelelően – meggyőződik az áthaladás veszélytelenségéről. Fontos, hogy a gépjárművezetők óvatosan közelítsék meg a gyalogátkelőhelyeket, így adott esetben elsőbbséget tudnak adni a gyalogosoknak. Persze egy autós se tud mit tenni, hogyha a zebra mellett beszélgetők közül valaki – befejezve a mondandóját – egy hirtelen mozdulattal lelép az úttestre. Ha egy gyalogos szét se néz, esetleg a telefonját is nyomkodja, szigorú szabályokat vét, és nekünk kötelességünk eljárni az ilyen esetekben – hallhattuk. Gyakran hibáznak a kerékpárosok is egy olyan zebránál, ahol nem szabad a biciklivel áthajtani. Egy autós a megfelelő körültekintés ellenére sem számít arra, hogy egy gyalogosnál gyorsabb, 4–6 kilométeres óránkénti sebességgel haladó eszköz keveredik elé. Kötelező viszont elsőbbséget adnia a táblával is jelzett, kerékpáros átvezetésű zebráknál.

Fotó: Sipeki Péter

– Itt a piacnál mindig elengedik a gyalogost, de a Kossuth utca egyik zebráján engem egyszer majdnem elgázoltak – ezt már Orgován Pál mondta el, miután a gyalogátkelőről lelépve megszólítottuk. – Ez a hirtelen meleg is megzavarja az embereket, vagy egy front – érdemes mindig körültekintőnek lenni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában