Túra

2021.05.23. 15:30

Kerüljük el a gidákat, a borjakat!

Az élővilág védelme érdekében fontos megfogadni a tanácsokat.

KM

Őzsuta gidákkal (fotós: Fülöp Bálint | Hazai Vadfotós Egylet) Kapcsolódó hír: https://vadaszativedegylet.hu/hirek/alazattal-jarjunk-a-termeszetben

Fotó: Fülöp Bálint

A kellemes tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen keresik fel az erdőket, a mezőket.

Megzavarhatjuk a vadat

A természet mindenkié, azonban az írott és íratlan szabályokat mindig be kell tartani. Az emberek felelőtlen viselkedése komolyan veszélyeztetheti az állat- és növényvilágot, a vadállományt, valamint a tervszerű vadgazdálkodást. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete a természet és az élővilág megőrzése érdekében számos kérést megfogalmazott a kirándulók számára. Az egyik legfontosabb tanács, hogy senki se térjen le a kijelölt turistautakról, földutakról! A sűrűben barangoló, hangoskodó emberek megzavarhatják a vadat, ami menekülés közben akár közutat is keresztezhet, ez pedig növeli a közúti balesetek kockázatát. Az erdőt járó kirándulók könnyen találkozhatnak vaddisznókondával is. A malacait vehemensen védelmező koca akár súlyos sérüléseket is okozhat az ellenségnek nézett turistának.

Visszatér az anyjuk

Ezekben a hetekben születtek, illetve születnek az őzek és a szarvasok kicsinyei, amikkel szintén találkozhatnak a természetbarátok. A borjakat és a gidákat megközelíteni, megérinteni semmiféleképpen nem szabad, ugyanis az emberszag miatt az anyjuk nem fogja tovább gondozni gyermekeit, így azok elpusztulnak.

Ha a kicsinyeket az anyjuk nélkül látjuk a fűben megbújni, az nem azt jelenti, hogy elárvultak vagy betegek. Az anyjuk ilyenkor táplálkozik vagy elmenekült, mert veszélyt érzett, de visszatér.

Ne felejtsük el: kutyát csakis pórázon szabad sétáltatni!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában