Ramocsaháza

2021.05.19. 07:00

Önfenntartásra törekszik a település

Feldolgozzák az önkormányzati földeken és gyümölcsösökben termesztett növényeket és terméseket.

MML

Korszerűbb lámpatesteket kapott a napokban a község

Forrás: önkormányzat

Bár a vírusjárvány az emberek terveit átírta, szerencsére a megkezdett beruházások tovább folytatódtak megyénkben, így Ramocsaházán is.

Jól szervezték az oltást

A nyírségi település hamarosan több épülettel, illetve intézménnyel is gazdagabb lesz, hiszen épül a bölcsőde, a befejezéséhez közeledik a savanyítóüzem és hűtőház, valamint megkezdődik majd az egészségház építése is. Többek között ezekről is beszélgettünk Ragányi Róberttel, Ramocsaháza polgármesterével, aki először a vírusjárvány elleni védekezésről osztotta meg gondolatait szerkesztőségünkkel.

– Községünk lakosságának többsége oltópárti volt, így ennek köszönhetően magas az eddig beoltottak száma. Dr. Lóránt Béla háziorvos és csapata jól megszervezte az oltást. Időben értesítették mindazokat, akik a rendelőben kapták meg a vakcinát, s időben tájékoztatták az önkormányzatot is, hogy eljuthassanak az oltópontra a helybeliek a segítségünkkel – mondta a település vezetője.

Népszerű az erdélyi körút

– Örülünk a szigorítások enyhítésének, de azt még nem tudjuk, hogy a nyáron milyen formában, milyen feltételekkel lehet majd közösségi programokat szervezni. Kétévente szoktunk falunapot tartani, ebben az évben lenne a soron következő.

– Hagyomány már az is a településen, hogy minden év augusztusában négynapos erdélyi túrát szervezünk. Az érdeklődő lakosoknak tízezer forintot kell befizetniük, a többi költséget az önkormányzat vállalja magára, természetesen keresünk pályázati lehetőségeket is. Nagyon népszerű ez a körút, szinte mindig túljelentkezés van, hiszen gyönyörű Torockó és környéke, ugyanakkor csapatépítésnek és közösségépítésnek is kiváló ez a kirándulás. Természetesen ha már ott vagyunk, felmegyünk a Torockó közelében található Székelykő csúcsára is.

Több éve immár önfenntartásra törekszik a település. Feldolgozzák az önkormányzati földeken és gyümölcsösökben termesztett növényeket és terméseket, valamint tartanak állatokat is. Részt vesznek a Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjában is, aminek célja a gazdasági és munkaerőpiaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése a lakosságmegtartó képesség növelése érdekében.

Összefogni több községgel

– A vállalkozásainknak köszönhetően saját termékeink is vannak, amikkel szeretnénk a piacon is megjelenni. Nagy mennyiségben azonban nem tudunk szállítani a magyar kereskedelmi hálózatoknak az ivólevünkből és a savanyúságainkból, ezért több, hasonlóan gondolkodó és munkálkodó településsel szeretnénk összefogni itt a megyében a közeljövőben. Úgy gondolom ugyanis, hiába van meg minden feltétel, ha egyedül vagyok, nem jutok előrébb. Ha többen összefogunk, akkor jobban jönnek az eredmények, nagyobb a siker – magyarázta Ragányi Róbert. – Az értékesítés során akár még házhoz szállításról is szó lehet, a kisebb kiszerelésű, újfajta csomagolással készített ivólevek pedig az iskolaprogramba bevont termékek kínálatát is bővíthetnék.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában