Projekt zárás

2021.06.11. 09:17

„Adj Esélyt Gávavencsellőnek!”

ESÉLY OTTHON „ADJ ESÉLYT GÁVAVENCSELLŐNEK!”

EFOP- 1.2.11-16-2017-00049

Projekt címe: Esély Otthon – „Adj Esélyt Gávavencsellőnek!”

Projektazonosító: EFOP-1.2.11-16-2017-00049

Kedvezményezett neve: Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 4472 Gávavencsellő Petőfi u. 1.

Projekt elszámolható bruttó összköltsége: 101.764.094 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt megvalósításának kezdő időpontja: 2018. január 1.

A projekt fizikai befejezésének napja: 2021.03.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

Sikeresen lezárult az Esély Otthon „Adj Esélyt Gávavencsellőnek!” EFOP-1.2.11-16-2017-00049 azonosítószámú projekt.

Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata bruttó 101.764.094 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül kiírt Esély Otthon című pályázati felhívásra benyújtott pályázatával. A fejlesztés

forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban, 100%-os mértékben biztosította.

2018. január 01. és 2021. március 31. között megvalósuló, „Adj Esélyt Gávavencsellőnek!” elnevezésű projekt révén hozzá kívántunk járulni a településen élő fiatalok helyben maradásához, a helyi munkaerő-piaci igények feltérképezéséhez és koordináláshoz, a humán közszolgáltatások területén meglévő humánerőforrás- hiány és a helyi szakemberhiány csökkentéséhez, valamint a településünkön élő, továbbá az oda letelepülni szándékozó fiatalok kedvezményes lakhatásának támogatásához.

Projektünk alapvető célja az volt, hogy a fiatalokat képessé tegyük arra, hogy a településen fellelhető életlehetőségekkel tudjanak élni, és helyben egzisztenciát, családot alapítani.

A fenti célt, az alábbi tevékenységcsoportok, illetve tevékenységek megvalósítása révén értük el: Az Önkormányzatunk tulajdonában lévő Toldi u. 32. szám alatti négylakásos társasház felújításával. A lakásokat felszereltük és alkalmassá tettük az önálló lakhatásra, a projektben résztvevő, a célcsoportba tartozó fiatalok, illetve párok, családok számára. A lakhatási támogatás feltételrendszerét a Képviselő-testület a

13/2018.(VII.25) rendeletében határozta meg.

A fiatalok életpálya-tervezését segítő helyi szolgáltatások nyújtása, valamint munkaszerzési ismeretek bővítése érdekében: Évente egy alkalommal, a projekt időtartama alatt összesen 3 alkalommal 10-10 fő részvételével 30 órás Álláskeresési technikák tréningek kerültek megtartásra. A projekt második félévétől, félévente 10 fő részére (1 óra/alkalom, 10 alkalom/fő) Egyéni álláskeresési tanácsadásokat biztosítottunk. A célcsoport bevonásával, a támogatási kérelemben benyújtott fejlesztési koncepción alapuló helyi lehetőségeket, értékeket, adottságokat feltáró, erre épülő gazdasági együttműködéseket generáló tevékenységek keretében: A helyi munkáltatók, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője, a Munkaügyi Kirendeltség munkatársa, az önkormányzat képviselői, a helyi oktatási intézmény kép-viselői, valamint a projekt célcsoportjának (kiemelten a lakhatási célú támogatásban, illetve az ösztönzőkben részesülő fiatalok bevonásával) részvételével Gazdaságfejlesztési Kerekasztalokat tartottunk évente négy, összesen 12 alkalommal.

A helyi gazdaságba való bekapcsolódást lehetővé tevő ismeretátadás/helyi ösztönző rendszer kialakítása és nyújtása célcsoport számára tevékenységcsoport keretében: A gávavencsellői fiatalok helyben maradása, valamint a humán közszolgáltatások területén meglévő humánerőforrás – hiány csökkentése érdekében a projekt második félévétől, féléves időtartamokban, a felsőoktatásban és a szakképzésben tanuló részére képzési támogatást nyújtottunk havi 20.000 ft / hónap összegben. A képzési támogatás feltételrendszerét a Képviselő-testület a 13/2018.(VII.25) rendeletében határozta meg. A projekt időszaka alatt évente egy alkalommal, összesen három alkalommal „Jövőbörze”

elnevezésű rendezvény került megrendezésre, melynek résztvevői egyfajta jövőképet vizionálnak a résztvevők számára, elősegítve a helyi fiatalok sikeres pályaorientációját, valamint a helyi gazdaságba való bekapcsolódást.

A helyi gazdaságba való bekapcsolódást lehetővé tevő ismeretátadás érdekében a projekt időszaka alatt évente egy alkalommal, összesen három alkalommal „Helyi Érték Fesztivál” került megrendezésre, melynek keretében sor került helyi termék és terménybemutatóra, a településen rejlő értékek bemutatására a helyi lakosok és vállalkozók részvételével.

A személyre szabott felkészítés a fejlesztési célterületen megvalósuló, hazai és uniós pályázati programokban való részvételre tevékenységcsoport keretein belül: A projekt során egy alkalommal, 10 fő részvételével, 60 órás Projekttervező és pályázatíró tréning került lebonyolításra A projekt során egy alkalommal, 10 fő részvételével, 60 órás Vállalkozási ismeretek képzés került lebonyolításra. A projekt időtartama alatt két alkalommal Információs Nap került megtartásra az aktuális hazai és uniós pályázati programokkal kapcsolatosan.

A projekt során évente összesen 20 alkalommal (2 óra/alkalom időkeretben) egyéni konzultációs lehetőséget biztosítottunk a hazai és uniós pályázati programokkal kapcsolatosan. A fiatalok helyben maradását támogató, más településeken alkalmazott (dokumentált) jó gyakorlatok adaptálása tevékenységcsoport keretében: A tevékenységcsoport keretében a debreceni székhelyű CSAT Egyesület által kifejlesz-tett és

megvalósított KidNet.hu projekt elnevezésű programját adaptáltuk. Önkormányzatunk a projekt megvalósítása során együttműködött az Új Nemzedék Programmal. Vállaljuk, hogy a projektre vonatkozó fenntartási kötelezettségünknek eleget teszünk, valamint a vonatkozó környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat betartjuk.

További információ kérhető:

Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata

Berecz János polgármester

Petőfi u. 1. Tel: +36 (42) 206-001, +36 (42) 572-500

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában