Trianon

2021.06.04. 16:47

Megmaradt a nemzet: bárhol éljünk, összetartozunk

Emlékműavatással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak június 4-én Nyíregyházán.

Fotó:

Harsogó zöld lombok között, ha nem is hármasdombon, de szembetűnő halmon áll tegnaptól Nyíregyházán a Hősök terén egy Életfa. Makoldi Sándor szobrászművész munkája mostantól a trianoni nemzetcsonkítás minden egyes évfordulóján arra emlékeztet bennünket, hogy hiába a 101 esztendővel ezelőtti gyalázatos tett, a magyar nemzet él, máig fennmaradt, és határokkal szétszabdalva is összetartozó. A nemzeti összetartozás eme gyönyörű emlékművét pénteken leplezték le és koszorúzták meg a város és a megye önkormányzatának, valamint a megyei kormányhivatalnak az összefogásával.

Tizenkét sugarú Napba kapaszkodó ágai mostantól a múltat kötik össze a jelennel. A szélrózsa minden irányába nyúló ágakon sok-sok díszes levél – megvan talán 101 is – jelképezi a magyarságot, amely ma ugyan megcsonkított hazában, illetve diaszpórában él, mégis egységes nemzettestet alkot.

Az ünnepélyes eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: – A nemzeti összetartozás napja több mint szimbólum, gyakorlati döntések is követték. Éppen ezért ma az állampolgársági törvény módosításának köszönhetően egymillióval több magyar állampolgárunk van, hiszen csak itt Nyíregyházán több mint húszezren tettek állampolgársági esküt.

Wass Albertet idézve mutatta fel mondanivalója elején a 101 esztendővel ezelőtti nemzeti tragédia lényegét, hogy a folytatásban a következményeket részleteiben is kifejtve leszögezze: mindezek ellenére megmaradt a nemzet. – Azért tudott megmaradni, mert voltak, akik a legnehezebb időkben is a magyarság túlélését tartották a legfontosabbnak. Tudták, ha egy közösség részei, akkor önmaguknál nagyobb céljaik is vannak az életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában