Kánikula

2021.06.23. 11:30

Hőség a vörös kód árnyékában

Aki a szabadban dolgozik, óránként 10 perc pihenőre van szüksége.

TG, VNA

Dorina és Noémi még bírják a meleget, de egy kis hűsölés jólesik a belvárosi séta közben

Forrás: Illusztráció / Pusztai Sándor

Fotó:

Ahogy arról már beszámoltunk, hétfőn reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. Lapunk megkérdezett egy háziorvost arról, hogy mire ügyeljünk a nagy kánikulában, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy a nyári táborokban, illetve az óvodákban hogyan tudják megóvni a gyermekeket a rekkenő hőségtől.

Mérjék a vérnyomásukat

– Az idős, krónikus betegek 11 és 15 óra között tartózkodjanak otthon, pontosan szedjék a gyógyszereiket, gyakran mérjék a vérnyomásukat, és gondoskodjanak a megfelelő folyadékbevitelről – hívja fel a figyelmet a nyíregyházi háziorvos, dr. Gulyás Gábor. Hozzátette, ha a lakásunk nem klimatizált, gyakran zuhanyozzunk, gondoskodjunk az ablakok megfelelő árnyékolásáról.

– Ha az idősebb korosztály tagjainak mégis el kell hagyniuk az otthonukat, akkor ajánlott a jól szellőző ruházat. Viseljenek kalapot, napszemüveget, használjanak fényvédőt. Ha útnak indulnak, vigyenek magukkal folyadékot, kerüljék a magas cukortartalmú italokat, és ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a tűző napon, és soha ne hagyjanak élő állatot vagy kisgyermeket az autóban – emelte ki a szakember. – Aki a szabadban dolgozik, iktasson be óránként 10 perces pihenőt, és fogyassza a védőitalt – sorolta a tanácsokat dr. Gulyás Gábor, hozzátéve: aki rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg a kezelőorvosát, miként befolyásolják a gyógyszerek a napi folyadékszükségletet.

– A gyógyszereket tároljuk a megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni. Azok, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy többféle gyógyszert szednek, és bármi szokatlant észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz – figyelmeztet dr. Gulyás Gábor.

Árnyékos az ovi

– Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen óvodánk udvara rendkívül árnyékos, ligetes, a homokozóink pedig fedettek, így a gyerekek reggeltől játszhatnak az udvaron – mondta el lapunknak Hegedűs Mónika, a nyíregyházi Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményének vezetője.

– A nagy melegben egész nap gondoskodunk a folyadékpótlásról, a kicsik gyümölcsöket is kapnak. Az udvart hajnalban fellocsoltuk, és ahová nem ér el az árnyék, oda nem engedjük a gyerekeket.

Hegedűs Mónika arról is beszélt, hogy jelenleg száz kisgyermekről gondoskodnak, ami ebben időszakban rendkívül soknak számít, hiszen ezen a nyáron duplaannyi ovis látogatja az intézményt, mint a pandémia előtt.

– Igyekszünk olyan hangulatot teremteni a gyerekeknek, mintha csak nyaralnának, vagy otthon töltenék a nyarat. Ehhez szükség van arra, hogy mindennap élményekkel gazdagodjanak, ezért a gyerekek a nagy hőségben zuhanyozhatnak, pancsolhatnak, vízi játékokkal játszhatnak, és egész nap fürdőruhában lehetnek – tette hozzá.

Limonádé és baseballsapka

A Nyíregyházi Állatpark szervezésében elindult a Zoo Suli: öt turnusban, hetente 100 gyermek ismerkedhet meg a színes és változatos állatvilággal.

– Minden táborozó a hét elején kap egy zoo sulis baseballsapkát, így a gyerekek feje védve van a naptól. Úgy szervezzük a programokat, hogy a kora délelőtti órákban legyenek csak napfénynek kitéve a fiatalok, utána már csak az állatpark szellősebb, árnyékos helyeikre visszük őket. Figyelünk, hogy elég folyadékot fogyasszanak, az ebédhez például citromos limonádét kapnak. A táborozók elefántot etethetnek, kígyót vagy teknőst simogathatnak, vagy „aranyat” áshatnak – sorolt el néhány érdekesebb programpontot Révészné Petró Zsuzsa, aki mint táboroztató először 2000-ben vett részt Zoo Suliban. – Abban a csoportban voltak olyan gyerekek, akiket ma már kollégámként köszönthetek – említett egy érdekességet az állatpark osztályvezetője.

TG, VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában