autóvilág

2021.06.24. 21:00

Ilyen trükkös módszerrel követnek el bűncselekményeket a hazai gyorsforgalmi utakon

Az autópályán, a pihenőben, a benzinkúton is leselkedik a veszély, azonban lehet ellene tenni.

KM

A hazai gyorsforgalmi utakon előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. A trükkökben lehetnek eltérések, de lényegüket tekintve közösek: valamilyen megtévesztéssel arra késztetik az autóst, hogy az megálljon, majd figyelmét elterelve ellopják a gépkocsiban található értékeket.

Elterelik a figyelmet

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályánál alaposan kivesézték a témát, ugyanis a módszerek sokfélék lehetnek. Általában az elkövetők a benzinkutaknál vagy pihenőkben választják ki egyedül utazó áldozatukat. A leggyakoribb módszer, hogy az áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az kerékcsere céljából megáll, elterelik a figyelmét és a gépjárműben lévő értékeket eltulajdonítják. Ilyen módszer lehet, hogy miközben a benzinkútnál fizet a kiszemelt áldozat, kiszúrják vagy leeresztik a gumit. Ezután követik a gépjárművet, és menet közben integetnek neki, hogy defektje van, álljon meg. A trükk, hogy az elkövető szorosan az áldozat kocsija mögé áll, társa lefekszik a hátsó ülésre, hogy ne lehessen látni. Miközben társa és a gépkocsivezető az autó kerekeit nézegeti, addig a hátsó ülésen fekvő kiszáll, odalopakodik az autóhoz, észrevétlenül kinyitja és kiveszi az értékeket, majd visszafekszik a hátsó ülésre. Az ilyen módon elkövetett lopás néhány másodpercig tart. A sértettek legtöbbször több kilométer megtétele után veszik csak észre a sérelmükre elkövetett bűncselekményt.

Több esetben az elkövetők éjszaka úgynevezett térképes módszerrel dolgoznak.

Ilyenkor a bűnözők parkolókban, pihenőkben, benzinkúton mennek oda a gyanútlan autósokhoz, hogy megkérdezzék, merre kell menniük. A sötét miatt a térkép csak az autó fényszórója előtt látható, ezért a saját kocsija elé csalják az áldozatot, aki a szemébe világító lámpa miatt semmit sem lát. Ezt kihasználva lopják el a gépkocsi hátsó ülésén hagyott értékeket. Gyakori, hogy fényjelzéssel, mutogatással tévesztik meg a gépkocsivezetőt, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva megállítják őt, majd a „segítségnyújtás” közben figyelmét elterelve tulajdonítják el gépkocsijából értékeit. Előfordul, hogy az elkövetők szándékosan nekikoccannak az áldozat kocsijának, így kényszerítik a megállásra.


Bűnmegelőzési tanácsok

Mit lehet tenni?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

– Értékeit ne hagyja szem előtt az autóban, pénzét, okmányait, mobiltelefonját mindig tartsa magánál!

– Ha műszaki hiba vagy egyéb okból parkolóban, pihenőben áll meg, a gépjárművet soha se hagyja nyitott állapotban, őrizetlenül!

– Idegeneknek sose álljon meg! Ha mégis megteszi, azonnal zárja le gépjárművének központi zárát!

– A túl segítőkész idegenekkel szemben legyen bizalmatlan!

– A gépjárműből kiszállást követően azonnal zárja le az ablakokat, ajtókat, ha nem tudja folyamatosan szem előtt tartani az abban hagyott értékeit!

– Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használjon!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik bárki, azonnal hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában