útfelújítás

2021.06.01. 14:17

Járható út lett a csaknem járhatatlanból

Biztonságosabbá teszi a közlekedést két település között a most elkészülő 49128-as összekötő út.

Fotó: Pusztai Sándor

Jó ideje aligha volt kedve a Nyírcsászáriból Nyírderzs felé, vagy fordítva közlekedőknek az „Erre gyere, ne menj arra, jobb út van itt, mint amarra...” kezdetű népdalt énekelni. A két települést összekötő 49128-as összekötő út ugyanis régóta szörnyű állapotban volt, elkerülni legfeljebb a 471-es főút felé lehetett volna. Nem is csoda, ha mindenkit örömmel tölt el arrafelé, hogy a felújított útpálya kedden estére már járható volt, a héten pedig a beruházás során keletkezett felesleget is elszállítják, és a padka is a helyére kerül.

Minderről személyesen is meggyőződtünk a két település között megtartott keddi sajtótájékoztatón, amelyen a választókerület országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós is jelen volt. A képviselő azonnal felhívta rá a figyelmet, hogy a környéken ugyan sok útszakasz megújul a Magyar Falu Programnak köszönhetően, ezt a mostani beruházást a Magyar Közút finanszírozta.

– Reményeink szerin ebben a választókerületben az idén közel 23,5 kilométeres útburkolatot szeretnénk felújítani 11 szakaszban, aminek a bekerülési költsége 2,8 milliárd forint – mondta el újságírók jelenlétében a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője, Veczán László, hozzátéve, hogy március közepétől október végéig, november elejéig folyamatosan jelen lesznek a térségben. Van már, amely a 11 szakaszból megvalósult, ott a műszaki átadáson is túl vannak, van, ahol a közbeszerzésig jutott el, mint ahogy bizonyos szakaszt még most terveznek.

Azt viszont már Emőd Zoltán, a Nyírbátori KPM kirendeltségvezetője mondta el, hogy ez az útburkolat valamikor a 1970-es években épült, akkor szélesítették meg. – Utoljára kétszer, a 1980-as években és úgy három éve kapott egy felületi bevonatot, de mindez csak ideiglenes megoldást jelentett. A mostani fejlesztés nagy előrelépés, mind a teherbírás, mind pedig a burkolatminőség tekintetében. A két település közötti útpálya közel 5,4 kilométeres, és a két belterületi szakasza a külterületivel együtt mintegy 170 millió forintból újul meg kompletten – tette hozzá.

– Számos érvet fel tudnék sorakoztatni, miért nagy segítség nekünk a mostani útfelújítás – tolmácsolta a nyírcsászáriak örömét a település polgármestere, Csordásné Nehéz Mária. – Jobbá vált a községünk megközelíthetősége, és mivel a nyírderzsi gyerekek ezen járnak iskolába hozzánk, mostantól biztonságosabban utazhatnak. Ráadásul nekünk is a két település között van a temetőnk, ahová gyakran látogatnak ki az emberek, ezért is köszönet illeti a magyar kormányt, a Magyar Közutat és az országgyűlési képviselőnket – nyomatékosította.

– Szerintem mi még a nyírcsászáriaknál is jobban örülünk az útnak, mert rajtunk keresztül utaznak át Nyírbátorba, így nyugodtan mondhatom, régi álmunk valósult most meg – emelte a tétet Nyírderzs első embere, Kozma Zsolt.

Végezetül dr. Simon Miklós is gratulált az útburkolat láthatóan jó minőségéhez, majd a választókerületét érintő, és a beruházásokat meggyorsító kiemelt fejlesztésekről is szót ejtett.

– Az egyik legutóbbi kormánydöntésnek köszönhetően Újfehértónál a 4-es főút kétszer kétsávosra szélesedik, megépülhet a nyírbátori elkerülő, valamint Kállósemjén és Máriapócs között, illetve a 471-es főút mentén Nyírbogát felé kerékpárút létesül – sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában