Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.25. 14:00

Mindig kérjünk időpontot!

A háziorvosok még óvatosságra intenek, ne zsúfolódjunk össze a várótermekben.

KM

A háziorvosok feladatai a koronavírus elleni oltás beadásával is bővültek

Fotó: MTI, Balázs Attila

Bár enyhült a járványhelyzet, a háziorvosok továbbra is óvatosságra intenek: amennyiben nem feltétlenül szükséges, továbbra is telefonon keressük a rendelőket, hogy minél kevesebb beteg érintkezzen a várótermekben.

Néha elég egy tanács

– A páciensek megszokták és elfogadták a pandémia alatt általánossá vált rendszert, azaz előzetesen telefonon jelentkeznek. Amennyiben szükséges a személyes megjelenés, időpont-egyeztetés után hívja be a kolléga személyes vizsgálatra őket – mondta el lapunknak dr. Soós Zoltán háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Azt javaslom a betegeknek, hogy továbbra is egyeztessenek telefonon, mielőtt felkeresik háziorvosukat.

– Az elmúlt egy évben már megtapasztalhatták a páciensek, hogy sok esetben elegendő egy tanács is, amit megkaphatnak telefonon, vagy akár a rendszeres gyógyszerek felírása is megoldható az eRecept rendszerrel.

– A praxisok többségében járványhelyzet előtt is volt lehetőség az előzetes időpont-egyeztetésre, mégis kevés beteg élt vele. Pedig még a fodrászhoz is időpontra mennek a vendégek, hogy elkerüljék a hosszas várakozást – tette hozzá. – A kormány nemrégiben hosszabbította meg az egészségügyi veszélyhelyzetet az év végéig, azaz a pandémia veszélye nem múlt el, indokolt a fokozott óvatosság. A praxisok többségében még az oltások második adagjának beadása ad feladatot, így mindenkinek jobb, ha tervezhetőek a rendelő napi feladatai.

Csökken a veszély

Dr. Soós Zoltán arról is beszélt, hogy a pandémia alatt előtérbe került telemedicina számos olyan lehetőséget hozott magával, melynek előnyeit érdemes a jövőben is megtartani.

– Látjuk a páciensek összes leletét, nem szükséges leletbemutatásra megjelenni, telefonon is érdeklődhetnek a betegek – emelte ki a szakember. – Sokszor adtunk ki például pulzoximétert, melynek segítségével tudták a koronavírusos betegek követni állapotukat, egyre több eszköz képes adattovábbításra, a rendelőből kérdéses EKG-leletet lehet küldeni kardiológusnak véleményezésre. Összességében a telemedicinában nagy jövőt látunk a későbbi betegellátás során is.

A háziorvos szerint nagyon fontos, hogy lázasan továbbra is kerüljük a személyes rendelőlátogatást, illetve aktív légúti tünetek esetén sem árt az óvatosság: ilyenkor – saját érdekünkben – először telefonon keressük orvosunkat, aki indokolt esetben időpontot ad személyes vizsgálatra. Így elkerülhető, hogy feleslegesen találkozzon egymással a légúti panaszos beteg egy olyan pácienssel, aki mondjuk csak jogosítvány meghosszabbítása miatt érkezik, és csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.

Türelmet kérnek

Dr. Soós Zoltán arra kér mindenkit, hogy maradjon továbbra is megértő a háziorvosokkal, akik az elmúlt több mint egy évben sokszor a szakellátás helyett is ellátták a betegeket, fogadták a koronavírus-gyanús páciensek hívását, teszteléseket, majd hatósági karanténokat rendeltek el – megfeszített munkával telt, nehéz időszak áll mögöttük is.

– Az elmúlt öt hónapban az oltások beadásával is bővült a feladatkörünk: ne feledjük, hogy az 5,5 millió beoltott döntő többségét a háziorvosok oltották be, vagy juttatták oltópontra, sokszor hétvégébe, késő estébe csúszva – tette hozzá. – Mindannyian fáradtak és pihenést érdemelnének, ugyanez igaz a kórházi kollégákra. Megértem a páciensek fokozott elvárásait, de még szükség van a türelmükre, hiszen biztosan nem tudjuk az elmúlt másfél év elmaradt ellátását sem a háziorvosi rendelőkben, sem a szakrendelőkben 1-2 hónap alatt eltüntetni. Mindenkinek pihent orvos és szakdolgozó jár, ez a betegek érdeke is.


Szakrendelésre csak előjegyzéssel

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban a járóbeteg-szakrendelés minden területen előjegyzés alapján történik, melyre előzetesen egyeztetett időpontban, általában háziorvosi beutalóval lehet érkezni.

Az időpontkérés a járványidőszak előtti, korábban megszokott gyakorlatot igyekszik követni.

Továbbra is szeretnék fenntartani a telemedicinás rendeléseiket az olyan esetekre, amelyek telefonon is megoldhatók. Ez az eljárás, az EESZT-be („felhőbe”) írt receptek mellett, a járvány egyik rendkívül hasznos hozadéka, ami ahhoz is hozzájárul, hogy a szakrendeléseken minél kevesebben várakozzanak.

– Betegeinket ezúton is kérjük, hogy az adott szakrendelésen egyeztessenek új időpontot. Az előjegyzés telefonszámairól honlapunkon lehet tájékozódni, vagy a központi számon kérhetnek bővebb tájékoztatást az előjegy­zési lehetőségekről.

A járóbeteg-szakrendeléseken az előjegyzési időpontot nem sürgős esetekben az újraindulást követő jelentkezési sorrend határozza meg – írta közleményében az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában