apró velociraptorok

2021.07.15. 14:21

7 papagájféle a madárovi legújabb lakója (videó)

A „madárovi” lakói máris sokat nőttek, egy-két hónap múlva visszakerülhetnek a röpdébe.

Forrás: sóstózoo

Néhány hete még csak csupasz kis gombócok voltak a Nyíregyházi Állatpark legfiatalabb lakói, mostanra azonban megsokszorozták méretüket és egyre több, ragyogó színekben pompázó tollat növesztek. Bár már hatalmasat nőttek a kis kékhátú és harlekin arák, valamint rózsakakaduk, még mindig sok gondoskodást igényelnek.

Késő estétől hajnalig

– Több száz madár él nálunk, és van egy protokollunk, amely szerint a költési időszakban és fiókák kikelése után is fokozottan figyelünk a szülőpárra: tudnunk kell, hogy jóllakatják-e a kicsiket – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark sajtóreferense.

– Csak végső esetben avatkozunk be, amikor azt látjuk, hogy nem nevelik az utódjaikat, most is ez történt. A kikeléskor alig pár grammos csöppségek eleinte inkubátorban éltek, és kollégánk, akár egy kisgyermekeit nevelő anyuka, két óránként etette az apróságokat. A fiókák most öt, hat és hét hetesek.

– Odafigyelek rá, hogy ne nőjenek nagyon a szívemhez, és szeretném, hogy amint csak lehet, elvaduljanak, otthon érezzék magukat a többi madár között és válasszanak párt maguknak – mondta el Lukács Gábor, aki a frissen kikelt kismadarakat gondozza. Most már „csak” négy óránként van etetés, az utolsó este tizenegykor, az első hajnal ötkor. A madarak egy-két hónap múlva önállóak lesznek, és visszakerülnek a röpdébe.

Specális eledel

Lukács Gábor már több, mint harminc dolgozik a gondozóként, és megszámolni sem tudja, hogy ez idő alatt hány fióka kelt ki a tojásból a munkahelyén – arra viszont még ma is élénken emlékszik, hogy az állatpark első aráinak is ő viselte a gondját. Már korábban is szerette a madarakat, hobbiszinten tartott is néhányat, azonban a hivatásában eltöltött évtizedek alatt hatalmas rutinra és profizmusra tett szert.

A gondozó megmutatta, hogyan készíti el a fiókák ennivalóját: egy speciális tápot kapnak, melyet eleinte teljesen felhígítva fogyasztanak, ám ahogy nőnek, egyre sűrűbben készítik el a gondos kezek. Még a hőmérséklete sem mindegy, a kis madarak 36-37 fokosra melegítve, egy fecskendő segítségével eszik a táplálékot. Lukács Gábor azt is elárulta, hogy hamarosan a hozzátáplálást is megkezdhetik, a rózsakakaduk egy-két hét múlva már csírázott magokat, gyümölcsöket is kapnak majd.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában