koronavírus

2021.07.24. 14:09

A delta miatt aggódnak

Óvatosan nyitnak, de nem dőltek hátra a szomszédos országban.

KO

Oltás Romániában – Szatmár megyében összevonták az oltóközpontokat

Fotó: AFP, Dragos ASAFTEI

A hét elején nagyot ugrott Romániában a koronavírussal fertőzöttek száma, furcsa volt újra azt hallani, hogy a szomszédos ország 6-8 hét múlva készülhet az újabb járványhullámra. A román egészségügyi szakemberek a delta-variáns gyors terjedésére Nagy Britanniát, Spanyolországot, Portugáliát említették példaként, ahol emelkedik a megbetegedésszám, főként azok között, akik nincsenek beoltva.

– Mindez azért aggasztó, mert az oltási kedv nagyot zuhant Szatmár megyében, a közegészségügyi szervek az oltópontok számát is csökkentették. Akik eddig nem éltek az ingyenes immunizálás lehetőségével, de védettséget szeretnének Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, az avasfelsőfalui és a petei központban kérhetik a Pfizer–BioNTech, az AstraZeneca vagy a ­Johnson&Johnson vakcináját. A Csengersima–Pete között felállított oltóponton naponta 25-30-an kapják meg a védőoltást, elsősorban azok kérik ott, akik a határon ingáznak.

Az óvatos nyitásra voksoltak

Szatmár megyében eddig 85.759 személyt oltottak be (július 22-ei adat) a koronavírus elleni vakcináknak legalább az első adagjával. Továbbra is azt javasolják a lakosságnak, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével, mivel a legtöbb járványügyi rendelkezést feloldották, igyekezzenek körültekintően és felelősségteljesen viselkedni – mondta el lapunknak Szabó Kinga Mária, a Szatmári Friss Újság újságírója. Hozzátette, hogy Szatmár megyében egyetlen delta-vírussal fertőzöttet sem azonosítottak eddig, csupán a fővárosban és a főváros környéki megyékben. A tudósító szerint a nyári vakáció végén lehet nagyobb a probléma. Elmondta, az egészségügyi dolgozóknak nem lesz kötelező az oltás Romániában, de a tesztelés igen, és azt saját zsebből kell majd állniuk azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nincsenek beoltva.

– Az elzárt, vidéki településeken élőket célszerű lenne megkeresni, mert akikhez nem esik közel egyetlen oltópont sem, nem mennek kilométereket a vakcináért. Nálunk „oltási maratonnak” hívják azokat a kezdeményezéseket, amelyekben nagyobb létszámot oltanak át egyszerre, ilyen volt, amikor a kolozsvári katonakórház orvosai jártak végig 19 települést a térségben. Nemigen beszélnek nálunk harmadik oltásról, az országos oltási központból kapott információk szerint a különböző egészségügyi intézmények most elemzik, mikor, kiknek lenne érdemes felvenni a harmadik dózist, de sok országhoz hasonlóan készülünk rá.

– A lazításokkal is csak óvatosan bánunk, mi nem vettük le a maszkot a boltokban, bevásárlóközpontokban, de zárt térben akár a 300 fős lagzikat is meg lehet tartani. Nem mindenki „tapsol a lazításoknak”, az emberek egy jelentős részében még benne van a félsz, tudjuk, a járvány alakulása attól függ, hogy mennyire nagy a jövés-menés egy-egy országban, s mert rengetegen vállalnak munkát külföldön, ez elég nagy rizikótényező – jegyezte meg Szabó Kinga Mária.

Vendégekkel teli szállodák

Hozzátette, a korlátozások oldásával kezd az emberek hangulata és optimista életszemlélete is visszatérni, a turisztikai ágazat örül leginkább a nyitásnak, az előző két hétvégén a tengerparti szállodák telítve voltak, három éve nem volt olyan forgalom, mint a mostani nagy hőségben – vontak időközi mérleget a turisztikai vállalkozások, amelyek minden szabályt betartanak, mert nem szeretnék még egyszer lehúzni a rolót. A tengerparton a hajnalig tartó hatalmas bulikat lefújták, ugyanis a nagy tömeget nem tudták volna kordában tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában