Fényeslitke

2021.07.08. 15:03

A falumegújítás közepén

Fényeslitkén fokozott gonddal ügyelnek az értékmegőrzésre.

JG

Csoportkép II. Rákóczi Ferenc szobránál | Fotó: Jernei Gábor

Erőss Lajos országgyűlési képviselő testvérével, Györggyel 1847-ben építtette fel az Erőss-kúriát Fényeslitkén. A több mint százhetven éves ház most is régi pompájában mutatja magát a településre érkezőknek, így a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete tagjainak, akik kedd délután keresték fel a helyi polgármesteri hivatalnak otthont adó épületet.

Közösségi terek

– Amikor 1998-ban megválasztottak polgármesternek, a képviselőkkel együtt meghirdettük a falumegújító programunkat – mondta köszöntőjében Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere.

– Most nagyjából ennek a közepén járunk.

A legfontosabb célkitűzésünk a településen lakók életminőségének javítása. Szeretnénk, ha a fiataljaink nálunk képzelnék el a jövőjüket is.

– Van bölcsődénk, óvodánk és iskolánk is. A diákoknak ösztöndíjprogramot hirdettünk. Ennek keretében azoknak a 7–8. osztályos tanulóknak, akiknek az átlaga meghaladja a négyest, havonta hatezer forintot adunk. A jól tanuló középiskolásoknak ez az összeg tizenkétezer, az egyetemistáknak pedig tizennyolcezer forint.

A polgármesteri köszöntőt követően Bakajsza András irodalmár – aki a falu történetét is megírta – elevenítette fel szülőfalujával kapcsolatos élményeit, majd a kisvárdai vendégek Mártha Mihály Tibor vezetésével sétára indultak Fényeslitkén.

Séta a Gonda-házhoz

A polgármester megmutatta a falu központjában lévő hatalmas zöldterületen megépített sportpályát, a kondiparkot és a szabadtéri színpadot. – A fiataljaink most a nyári szünetben is szívesen töltik itt együtt az idejüket – tette hozzá Fényeslitke polgármestere.

Csoportkép II. Rákóczi Ferenc szobránál | Fotó: Jernei Gábor

A séta a református templom megtekintésével folytatódott, majd elhaladtak az egykori római katolikus plébánia épülete előtt, ahol Mártha Mihály Tibor kiemelte, a ház felújítása szeptemberben megkezdődik.

A séta fénypontja a Gonda-házban és annak kertjében volt. A ma tájházként funkcionáló épületegyüttes 1898-ban épült. – Azt szeretnénk, ha ez a hely igazi közösségi térként funkcionálna – magyarázta a fényeslitkei polgármester.

– Az udvar közepén egy nagy, vendéglátásra alkalmas teret már kialakítottunk, itt is szívesen gyülekeznek a településünk fiataljai. Az udvaron olyan őshonos gyümölcsfacsemetéket ültettünk el, amelyeket Újfehértóról hoztunk. A lakóház belsejét és a nyári konyhát már rendbe tettük, és be is rendeztük. Ugyanez vár majd a csűrre is, amit úgy szeretnénk kialakítani, hogy bálokat is tarthassunk majd benne.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában